Predizborna obećanja Samoopredeljenja: Umesto povećanja, penzije smanjene

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Jedno od obećanja Samoopredeljenja tokom predizborne kampanje je i ono o povećanju penzija, koje ne samo da nije ispunjeno nego su primanja penzionera smanjena, mesec dana nakon uspostavljanja vlade Aljbina Kurtija, prenosi Ekonomija onlajn.

Pred održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, jedan penzioner je tražio povećanje penzije da bi mogao da kupi unuku čokoladu, a Aljbin Kurti je u predizbornoj kampanju ovaj zahtev podržao.

Vlada Kosova na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem je tokom tri meseca penzionerima dodelila dodatnih 30 evra, a nova Vlada Aljbina Kurtija je donela odluku da iznos penzijskih dodataka bude između 10 i 25 ecra.

Penzioneri kažu da je ova odluka nezakonita, dok opozicija ovo smanjenje vidi kao skandalozno.

Predsednik Udruženja penzionera Šaban Kajtazi smatra ovakvu odluku Vlade neprihvatljivom.

„Odluku Vlade smatramo neprihvatljivom, neljudskom i nezakonitom. Sramota je da se oni koji su uz pomoć naših glasova došli u Vladu prema najstarijima tako ponašaju“, rekao je Kajtazi.

Kajtazi je rekao da su sva Kurtijeva obećanja spala na pomoć od 10 evra i podesto na njegova predizborna obećanja o donošenju zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj kaže da je odluka Vlade o smanjenju novčanog dodatka penzionerima skandalozna.

"Odluka je skandalozna i neprihvatljiva. Vlada je građane ostavila bez vakcina i sada smanjuje tu malu podršku neophodnu za lekove", napisao je Hodžaj.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj  smatra da je ovakva odluka vlade nehumana.

"Ne mogu da verujem da će u ovako teškom vremenu od penzija biti oduzeto dodatnih 20 evra. Nehumano ”, napisao je Haradinaj.