Predlog da se oproste kazne za prekršioce antikovid mera bez podrške Odbora za zdravstvo

zaštitne maske korona kovid
Izvor: EPA-EFE (Zsolt Czegledi)

Predlog zakona o ukidanju novčanih kazni za one koji su prekršili antikovid mere nije danas dobio podršku skupštinskog Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu, prenosi Koha.

Četiri člana Odbora glasala su protiv, dok su tri bila za, tako da će predlog otići pred poslanike bez podrške ovog tela. Poslanici Pokreta Samoopredeljenje bili su danas protiv ovog zakona na sednici Odbora, dok su ga predstavnici opozicije podržali.

Poslanica Samoopredeljenja Fatmire Kolčaku rekla je da ne može biti podele između odgovornih i neodgovornih građana i po njoj je ovaj predlog zakona diskriminatoran. 

"Država je imala obavezu da preduzme sve mere. Građani su shvatili važnost sprovođenja mera i većina ih je sprovela. I institucije i građani prihvatili su hitne mere. Odgovorni građani koji su platili ove kazne shvatili su značaj virusa. Sada sa uspehom globalne vakcinacije, imamo mirnu situaciju. Ovaj zakon je izgubio smisao. Ne možemo da odvojimo odgovorne građane od neodgovornih koji su rizikovali da prenesu bolest i izazovu opasnost po druge. Ovim nacrtom zakona diskriminisani su odgovorni građani", rekla je ona na sednici Odbora.

Sličnog mišljenja je bio i poslanik Burim Meta sa Liste Gudžo koja je deo poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenja u Skupštini.

"Ne treba podržavati one građane koji su prekršili zakon", rekao je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu zatražio je da se ovaj nacrt zakona razmatra u Skupštini. 

"Postojala je razlika u kaznama. Kažnjeni su građani, a ne političari. Koliko je od 120 poslanika kažnjeno zbog kršenja mera", upitao je Hadžiu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Šemsedin Drešaj takođe je kritikovao Zakon o prevenciji i borbi protiv kovida-19, rekavši da se taj akt primenjivao selektivno.

Kako je prenela Ekonomija onlajn, kosovska policija izrekla je 329.000 kazni građanima tokom pandemije.