Golob: Podržavam kandidaturu Pahora za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog

Robert Golob
Izvor: Kosovo Online

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da bezuslovno podržava bivšeg predsednika te zemlje Boruta Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, prenosi Euronjuz.

Zbog toga je Golob u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije, navodi se u saopštenju pres službe Vlade Slovenije.

Dodaje se i da je premijer uveren da je Pahor političkim radom i iskustvom dokazao da je veliki prijatelj zemalja Zapadnog Balkana i da su njegovi, kao i napori Slovenije, usmereni na integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju, čime će se, ističe se, obezbediti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a time i čitavoj Evropi.

Slovenački list "Delo" objavio je u utorak da se Pahor, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi zamenio Miroslava Lajčaka.

Iz Pahorovog pres tima rekli su ranije danas za Tanjug da neće komentarisati medijske napise.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.