Preokret: Vladu će formirati DSK, ABK i NISMA

Nova koalcijia
Izvor: Facebook

S obzirom na to da lider najuticajnijeg Samoopredeljenja Aljbin Kurti odugovlači sa predlaganjem mandatara, u Prištini se razmatra mogućnost da vladu formira druga po snazi stranka, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, sa Alijansom za budućnost Kosova i Socijaldemokratskom inicijativom NISMA, Fatmira Ljimaja, piše danas prištinski portal Arbreš Info.

Pozivajući se na izvore iz DSK-a, portal piše da je Demokratski savez Kosova pristao na ovu vladu, pod uslovom da Agim Veljiu bude premijer.

"Agim Veliu je pozvan da se sastane sa Ričardom Grenelom i veruje se da je on čovek koji će upravljati ovom koalicijom", rekao je isti izvor.

Lider Alijanse za budućnost Kosova je bio Ramuš Haradinaj, koji juče podneo ostavku na poziciju predsednika stranke.

Ranije ove godine, predsednički izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, ambasador SAD, Ričard Grenel, sastao se u Berlinu sa delegacijom DSK, kojoj je takođe prisustvovao Agim Veljiu.

Navodi se da je ranije danas sedište DSK posetio i američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet.

Prema istom izvoru, do ove koalicije će doći nakon što Ustavni sud razjasni trenutnu političku blokadu Prištine, a obratiće mu se predsednik Kosova Hašim Tači.

Očekuje se da će Tači zatražiti od Ustavnog suda tumačenje i pojašnjenje aktuelne situacija do kraja ove sedmice.

"Prvo pitanje se odnosi na vremenski okvir u kojem je pobednička stranka ili koalicija u obavezi da predlozi pedsedniku Kosova kandidata za premijera ili mandataraza formiranje nove vlade", rečeno je za taj portal iz Tačijevog kabineta.

Drugo pitanje koje Ustavni sud treba da razjasni odnosi se na situaciju šta se dešava kada stranka ili koalicija koja pobedi na parlamentarnim izborima odbije da predloži predsedniku kandidata za premijera.