Pripadnici KBS će u Velikoj Britaniji obučavati ukrajinske vojnike

Ejup Macedonci sa pripadnicima KBS
Izvor: Facebook

Odlazak prvog kontingenta Kosovskih bezbednosnih snaga u Veliku Britaniju, gde će pripadnici KBS-a šest meseci obučavati trupe ukrajinske vojske u okviru operacije "Interflek", obeležen je u Ministarstvu odbrane.

Ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci istakao je da je "od početka ruske agresije na Ukrajinu, Kosovo stalo uz svoje partnere u podršci Kijevu u, kako je rekao - pravednoj borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Učešće timova KBS-a u okviru operacije 'Interfleks' za obuku i pripremu ukrajinske vojske pokazuje poverenje koje Ujedinjeno Kraljevstvo, kao lider multinacionalne aktivnosti ima u posvećenost, integritet i profesionalnu pripremu pripadnika kosovske vojske", rekao je Maćedonci.

Prema njegovim rečima, to je još jedan uspeh Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo i ostaje ključni partner Kosova, koji je bio uz naš narod u svim fazama izgradnje države i ostaje nezamenljiv partner, sa kojim smo izgradili odnose koji su više od prijateljskih, koji se zasnivaju na zajedničkim vrednostima i međusobnom poverenju", rekao je Maćedonci.

Zahvalio je ambasadoru Nikolasu Abotu na podršci Kosovu u svim oblastima, a posebno u izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Poručio je da je Kosovo je u potpunosti posvećeno procesu integracije u evroatlantske strukture, kako bi doprinelo miru i stabilnosti, ne samo u regionu već i šire.

Svečanosti su prisustvovali zamenik ambasadora Velike Britanije na Kosovu Pol O'Konor i komandant KBS-a Baškim Jašari.