Prištinski mediji o "usamljenoj" Osmani na Samitu EU

Vjosa Osmani i Kaja Kalas
Izvor: Printscreen

Pojedini prištinski mediji ocenili su da je kosovska predsednica Vjosa Osmani bila "veoma usamljena" na Samitu EU U Briselu. Iako je Osmani podelila na društvenim mrežama fotografije sa neformalnih sastanaka, video snimci dokazuju da je ona zapravo ignorisana, pogotovo od strane važnih zvaničnika, prenosi prištinski portal Demokracija.

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Saveta EU Šarl Mišel viđeni su kako razgovaraju sa svim liderima Zapadnog Balkana na snimku objavljenom na veb stranici Evropske komsije, ali ne i sa Vjosom Osmani.

"Osmani je ignorisala i premijerka Estonije Kaja Kalas. Ona se, ulazeći u salu u kojoj je održan samit, pozdravila sa Osmanijevom pitajući je gde bi trebalo da sedi, a potom je nastavila razgovor sa premijerom Albanije Edijem Ramom", navodi ovaj portal. 

Portal je podsetio i da je francuski predsednik Emanuel Makron držao ruku u džepu dok se rukovao sa kosovskom predsednicom.

Osvrnuli su se i na snimak na kojem se vidi kako učesnici samita idu ka mestu na kojem su se zajedno fotografisali, a tom prilikom, kako navode, Osmani je bila među poslednjima. Šolc, Makron i Mišel išli su napred predvodeći Edija Ramu, makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.