Proroković: Kosovo ostaje jedno od najvećih žarišta Evrope

prorokovic
Izvor: Večernje novosti

Multipolarnost će na globalnom nivou i u sledećoj godini nastaviti da donosi nove krize, a geopolitički jedno od najvećih žarišta u Evropi u 2021. ostaće Kosovo, ocenio je profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković, prenosi Tanjug.

"Kosovo je zasnovano na nepravu. Ono je ustrojeno da bude nestabilno, da bude stalni izvor nekakvih tenzija, a to se može rešiti samo eliminacijom uzroka, likvidacijom te lažne države", smatra Proroković i dodaje da je o tome iluzorno govoriti zato što na Zapadu ne postoji spremnost da se tako nešto preduzme.

Dodaje da će Srbija morati da nastavi da reguliše te odnose na nekom tehničkom i operativnom nivou koji nije političkog karaktera i uz konstataciju da nije siguran da će to zadovoljiti kosovske Albance i njihove zapadne sponzore, ističe da da drugog okvira za održavanje trenutnog nivoa stabilnosti nema.

Prema njegovim rečima, jedno vreme se mislilo da se taj problem može prevazići članstvom u EU, ali da se sada vidi da ni od tog potencijalnog članstva u EU nema pomoći tako da, smatra, treba tražiti nove modalitete saradnje i održavati ih što je duže moguće.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Proroković ocenjuje da nikome nije u interesu da se taj dijalog prekine i dodaje da EU mora da simulira da neki dijalog postoji.

Oni su posvećeni rešavanju tog problema, a to rešenje je za njih – „da Srbija prizna lažnu državu Kosovo“, kaže Proroković.

Što se SAD tiče, dodaje, njima takođe odgovara da se nastavi dijalog iz razloga što misle da će u ovoj ili budućoj srpskoj vladi prelomiti nekog od lidera da potpiše konačno taj papir i pusti Kosovo u UN.

I Rusima odgovara nastavak pregovora jer oni posmatraju ceo taj proces kao nezavršen dok pregovori traju, kaže Proroković i dodaje da su Beograd i Priština prinuđeni da u tome učestvuju čak i kada ne bi imali konkretne razloge.

"Ne vidim da bilo ko želi otvoreno te pregovore da prekine i u tom kontekstu oni će verovatno nastaviti da taljigaju. Biće ih, ne treba očekivati neke velike rezultate, a jedino što može uzrokovati prekid jesu neke oštre unutrašnje krize kao što je ova u Prištini sa padom Vlade", kaže Proroković.

Međutim, dodaje, izbori sami po sebi ne mogu da prekinu pregovore, ali pregovore može da prekine radikalizacija unutrašnje situacije do koje može doći nakon izbora.

Kada je reč o pritiscima na Srbiju, Proroković kaže da ih je bilo i da će ih biti, ali da su u ovom trenutku mnogo manji nego što su bili pre 10 godina, a neuporedivi sa periodom od pre 20 godina.

"Pritisci su nekada bili jači sa istoka, nego sa zapada, a sada živimo u istorijskoj fazi kada su pritisci sa zapada mnogo jači, nego što je uticaj Kine, Rusije ili Turske", kaže on.

Dugoročno, jedini odgovor na te pritiske je jačanje institucija, navodi Proroković i dodaje da "smo isuviše mali da bismo se bavili kontinentalnim, a kamoli globalnim pitanjima".

Treba prepoznati određene trendove, procese i onda usklađivati svoje interese sa tim", navodi.

Kada su u pitanju krize na globalnom nivou, Proroković podseća da je do eskalacija kriza 2020. godine došlo u Belorusiji, zatim na Nagorno - Karabahu, a i Moldavija se spominje kao primer za sučeljavanje s jedne strane Kine i Rusije i sa druge strane SAD.

"Imamo i nekoliko geopolitičkih žarišta na Balkanu tako da za pretpostaviti je da ono što smo viđali prethodnih godina će se nastaviti ne samo naredne, već u narednim godinama", kaže Proroković.

Dodaje da pored Kosova i BiH ponovo spominje kao tema koja će doći na red međunarodne zajednice, ali smatra da je tamo konfliktni potencijal mnogo manji nego na Kosovu.

Proroković kaže da postoji i mnogo otvorenih pitanja u Severnoj Makedoniji koja se zaobilazi u izveštajima zapadnih agencija i to, kako kaže, zato što je ta zemlja ušla u NATO.

"Ali, potencijala za unutrašnju destabilizaciju ima", primećuje Proroković i dodaje da je i u Crnoj Gori krhka bezbednosna situacija, kao i da u toj zemlji ima unutrašnjih potresa koji su indukovani pokušajem Mila Ðukanovića da nametne Zakon o slobodi veroispovesti.

"U regionu imamo izvorišta potencijalne nestabilnosti, ali ja ne vidim da u ovom trenutku bilo kome od međunarodnih faktora odgovara da tu nestabilnost pojačava i da nas uvede u neku novu fazu jer mnogo toga je na dnevnom redu kada govorimo o sučeljavanju velikih sila, a Balkan nije među prioritetima i nadam se da će tako i ostati", navodi Proroković.

Navodi da je potrebno da svi u regionu održavaju situaciju stabilnom ili je makar takvom prikazuju, a ne da se "guraju" na dnevni red međunaordnih tema jer kako se bude radikalizovao odnos između ključnih aktera međunarodnih odnosa tako će i oni nas stavljati pred sve neprijatnije izbore.

deni
21. Februar 2021.
srbi nisu znali sa albancima, sada je kasno, kosovo je nezavisno.