Protest Srbije OEBS-u jer je Šmid na sastancima bila pored zastave Kosova

Vjosa Osmani i Helga Šmid
Izvor: Ekonomia Online

Dan pošto je generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid u Prištini razgovarala sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, koji su je u svojim kabinetima dočekali uz zastave Kosova, iako je Misija OEBS na Kosovu statusno neutralna, Stalna misija Srbije pri toj međunarodnoj organizaciji uputila je protest Sekretarijatu OEBS-a, prenosi Tanjug.

Prema informacijama Tanjuga, Stalna misija Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču izrazila je nezadovoljstvo Srbije zbog isticanja simbola državnosti Kosova koji su tolerisani tokom susreta Šmid sa prištinskim zvaničnicima. 

Dodaju da je Srbija, sa drugim državama, dosledno ukazivala na neophodnost poštovanja statusno neutralnog stava OEBS-a po pitanju Kosova na skupovima i dogadajima OEBS-a, u svim dokumentima, kao i tokom poseta zvaničnika OEBS-a Prištini. Podsećaju da je i tokom sastanka Šmid i ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića u Beogradu 25. oktobra ponovljeno da se mora isključiti svaka mogućnost promovisanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U dopisu OEBS-u se izražava žaljenje što je Priština imala priliku da pokaže simbole državnosti tokom posete Šmid.

U Stalnoj misiji Srbije podsećaju i da ne postoji zajednički stav svih zemalja po pitanju Kosova, te da je jedini okvir za delovanje Rezolucija UN 1244.