Protest zbog ubistva žena, traže suočenje s Osmani: Dosta s konferencijom, uvedite vanredno stanje

Protest zbog ubistva žena
Izvor: Ekonomia Online

Ispred hotela gde se održava drugi dan Foruma za žene, mir i bezbednost u blizini Prištine danas je održan protest sa zahtevom da se hitno proglasi vanredno stanje na Kosovu zbog ubistva dve žena na Kosovu za samo nedelju dana, prenosi Ekonomia onlajn.

Okupljeni ispred hotela gde se održava Međunarodni forum za žene, mir i bezbednost, koji je posvećen žrtvama sekusalnog nasilja tokom ratnih sukoba na Kosovu, nose transparent „Dosta sa konferencijom. Uvedite vanredno stanje“.

Ljiridona Sijarina iz Kosovskog centra za rodne studije rekla je da su okupljeni tražili da im se dopusti prisustvo forumu i suočavanje sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani od koje zahtevaju hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti i proglašenje vanrednog stanja.

„Predsedništvo nije pozvalo nikoga iz civilnog društva koja su ovde okupljena. To nam ne ostavlja druge alternative, nije da možemo mirno da sedimo sve dok država održava konferencije koje su izolovane i koje su za prilično filtriranu publiku koja sama odlučuje i potpuno ignoriše naše pozive“, rekla je Sijarina.

Sijarina je pozvala predstavnike Kosova da se "ne bave aktivistima, već problemima društva".

„Zato apelujemo i odavde na Vladu i Predsedništvo da se ne bave nama aktivistkinjama već da se bavimo problemima ovog društva, a to je duboka nesigurnost u kojoj žive devojke i žene Kosova. Još jednom pozivamo da država proglasi vanredno stanje. Juče smo protestovali zbog ubistva žene, a danas smo čuli vest da je još jedna žena ubijena u Peći. Ovo je situacija koja je trebalo da uzbuni, ne samo nas, već i državu. U ovom slučaju, zahtevamo hitnu reakciju i akciju. U poslednje vreme država ubija devojke i žene”, rekla je ona.

Podsetimo, samo četiri dana nakon ubistva žene u Uroševcu ubijena je još jedna žena u Peći.