Prve nalepnice na Jarinju, počela primena sporazuma iz Brisela

Jarinje, nalepnice po sporazumu iz Brisela
Izvor: Kosovo Online

Prelaz Jarinje ponovo je otvoren za vozila, jutros tačno u 8 sati, a na registarske tablice nalepljene su prve nalepnice, kao što je dogovoreno između delegacija između Srbije i Kosova u Briselu.

Nakon dve nedelje od blokade i protesta Srba zbog dolaska specijalnih policijskih jedinica na prelaze na severu Kosova, od danas je stupio na snagu sporazum koji su delegacije Srbije i Kosova postigle u Briselu.

Automobili koji ulaze u centralnu Srbiju, kao i na Kosovo prema sporazumu dibijaju nalepnicu koja se lepi na registarske oznake i prekriva simbole Kosova i Srbije koji se na njima nalaze.

Prvi automobil koji je prešao prelaz Jarinje iz pravca Srbije i ušao na Kosovo ima registarske oznake Raške, a saobraćaj je normalizovan i na prelazu Brnjak.

Kao preduslov za sprovođenje sporazuma, takođe kao deo dogovora u Briselu, u subotu su specijalne jedinice kosovske policije napustile prelaze Brnjak i Jarinje, a Srbi sa severa Kosova, koji su skoro dve nedelje bili u protestu, uklonili su barikade sa prelaza.

Na prelazima Jarinje i Brnjak od pre dva dana se nalaze jedinice Kfora, kako bi osigurale slobodu kretanja.

mark
04. Oktobar 2021.
ovo je moglo da se desi mnogo ranije ....