Putin i Makron završili razgovor posle pet sati

putin-i-makron
Izvor: EPA, arhiva

Ruski i Francuski predsednik, Vladimir Putin i Emanuel Makron, završili su večeras razgovor u Moskvi koji je trajao nešto više od pet sati, prenosi Tanjug.

Putin je na konferenciji za novinare sa francuskim kolegom rekao da je u razgovoru, pored ostalog, bilo reči o bezbednosnim garancijama koje je Rusija tražila od SAD i NATO.

Putin je rekao i da će, ako Ukrajina bude članica NATO i pokuša silom da vrati Krim, doći do vojne konfrontacije između Rusije.

Kako je rekao, u doktrinarnim dokumentima Ukrajine stoji da je Rusija njen protivnik i da je moguće vratiti Krim vojnim putem.

Građani mnogih zemalja svedoci da NATO nije odbrambeni savez

Rusiju i dalje pokušavaju da umire argumentacijom da je NATO čisto odbrambeni savez, ali su se građani mnogih zemalja na sopstvenoj koži uverili koliko je to tačno, rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

To su Irak, Libija, Avganistan, a i velika vojna operacija protiv Beograda bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, koja je daleko od onoga što bi miroljubiva organizacija mogla da izvede, podsetio je ruski lider.

On je kazao da je Rusija u vojnoj strategiji Alijanse označena kao protivnik.

"Između ostalog, ne možemo da zanemarimo ovo: u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine Rusija je direktno nazvana glavnom bezbednosnom pretnjom i protivnikom. NATO nas je označio kao protivnika. Pri čemu je primakao svoju vojnu infrastrukturu sve do naših granica", istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, NATO i njegove države članice smatraju da je ispravno da Rusiju ponešto nauče o tome gde i kako treba da raspoređuje oružane snage i smatraju da je moguće zahtevati da se ne izvode planirani manevri i vežbe, a premeštanje ruskih trupa na sopstvenoj teritoriji predstavlja se kao pretnja ruske invazije, u ovom slučaju, na Ukrajinu.

"Navodno, opasnost osećaju i baltičke zemlje i druge države - naši susedi. Na osnovu čega, nije baš jasno. U svakom slučaju, to se koristi kao teza u cilju izgradnje neprijateljske politike prema Rusiji", konstatovao je Putin.

On je dodao da su glavne zabrinutosti Rusije koje su navedene u predlozima za bezbednosne garancije ignorisane.

"Tokom razgovora nastavili smo da razmenjujemo mišljenja o ruskim predlozima upućenim SAD i NATO-u o obezbeđivanju dugoročnih pravnih garancija bezbednosti", rekao je Putin i nabrojao zabrinutosti Moskve u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, "centralne zabrinutosti su, nažalost, ignorisane u odgovorima dobijenim 26. januara od SAD i NATO".

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Putin je naveo da je Kijev krenuo putem demontaže Minskih sporazuma.

"Po mom mišljenju, svima je očigledno da su sadašnje vlasti u Kijevu krenule putem demontaže Minskih sporazuma. Nema napretka u takvim fundamentalnim pitanjima kao što su ustavna reforma, amnestija, lokalni izbori, pravni aspekti posebnog statusa Donbasa. Još uvek nije uneta u ukrajinsko zakonodavstvo dobro poznata, barem za stručnjake, Štajnmajerova formula", ocenio je predsednik Rusije.

Makron: Bez Rusije nemoguće izgraditi mir u Evropi 

Francuski lider Emanuel Makron poručio je na zajedničkoj konferenciji za medije posle razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da je dijalog sa Rusijom neophodan uslov za izgradnju mira, prenosi Sputnjik.

"Sada svi moramo da pronađemo miran put u Evropi i put stabilnosti, još uvek postoji mogućnost i vreme za to. Rusija je evropska zemlja i neophodno je sarađivati sa njom radi izgradnje budućnosti u Evropi", objasnio je Makron navodeći da je dijalog sa Moskvom potreban i zbog rešavanja drugih ozbiljnih međunarodnih problema.

On smatra da su potrebni novi mehanizmi da bi se obezbedila stabilnost u Evropi, ali da ih ne treba razvijati revidiranjem postojećih sporazuma.

Možda bi nova bezbednosna rešenja u Evropi trebalo da budu inovativnija, naveo je predsednik.

"Rusija je privržena suverenitetu i pravima. Ali sam siguran da možemo da izgradimo bezbednost i stabilnost u Evropi, potvrdivši ono što već postoji u okviru OEBS-a. Takođe možemo da pronađemo nova rešenja, ona bi možda trebalo da budu inovativnija", ocenio je predsednik Francuske.

Pregovore sa ruskim kolegom nazvao je sadržajnim i saopštio da su Moskva i Pariz dogovorili zajednički rad na bezbednosnim garancijama.