Putin razgovarao sa Erdoganom o Ukrajini

Redžep Tajip Erdogan
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, a glavna tema je bila ruska invazija na Ukrajinu i mogućnost za rešavanje krize, prenosi Kliks.

Nakon jednosatnog telefonskog razgovora, kabinet turskog predsednika naveo je da je Erdogan rekao Putinu da je Turska spremna da doprinese mirnom rešavanju sukoba, dodajući da bi prekid vatre ublažio zabrinutost zbog humanitarne situacije.

Turski predsednik pozvao je svog ruskog kolegu da proglasi prekid vatre u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum.

Putin je Erdoganu rekao uslove pod kojima bi to jedino učinio.

"Rusija će zaustaviti svoju vojnu operaciju samo ako Ukrajina prestane da se bori i ako se ispune zahtevi Moskve", navodi Kremlj u saopštenju.

Putin je dodao da operacija u Ukrajini teče po planu i rasporedu, te da se nada da će ukrajinski pregovarači zauzeti konstruktivniji pristup u razgovorima i uzeti u obzir realnost na terenu.

Podsećamo, juče je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao da je bitno da Rusija ima pouzdanog sagovornika s kojim će razgovarati dok je Zapad "spalio mostove" s Moskvom i da Ankara neće odustati od veza ni s Rusijom ni s Ukrajinom.

U narednim danima najavljen je razgovor Putina i francuskog predsednika Emanuela Makrona.