Raci o Eskobarovim porukama: Kurti ako nije za dijalog ne treba da ide u Brisel

Gazmir Raci
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar iz Prištine Gazmir Raci, komentarišući izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da od kosovskog premijera nije dobio uveravanja o posvećenosti normalizaciji, poručuje da je najvažnije da se u dijalogu koji sledi u Briselu pronađe rešenje, kao i da je Aljbin Kurti za dijalog jer u njemu učestvuje.

„Ako je premijer Kurti uključen u dijalog, za mene to znači da je za dijalog, nije protiv. A ako je protiv, onda nije potrebno da ide u Brisel. On sutra ide u Brisel i za mene je bitno da on i gospodin Vučić nađu rešenje oko nemačko-francuskog plana i Ohridskog aneksa“, rekao je Raci za Kosovo onlajn.

Komentarišući najavu Eskobara o mogućim novim sankcijama Kosovu, Raci ističe da nije vreme za to.

„Nije vreme za nove sankcije, vreme je da obe strane pronađu rešenje za implementaciju sporazuma“, kazao je Raci.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Raci je istakao da su novi lokalni izbori rešenje, i ukazuje da je to dogovoreno u Bratislavi između specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i šefa pregovaračkog tima Kosova Besnika Bisljimija.

„Oko izbora na severu, Kosovo je prihvatilo sporazum koji je bio pripremljen u Bratislavu, koji predviđa da Kosovo pronađe legalno rešenje oko novih izbora. Mi ne možemo da ulazimo u ovakve stvari ako nisu po kosovskim zakonima ili Ustavu Kosova. To je sada za Kosovo rešeno, zato što je na sastanku između Bisljimija i Lajčaka u Bratislavi, dogovoreno da izbori budu održani po kosovskom zakonu“, zaključio je Raci.