Radaković: Ideja pripajanja severa Kosova Srbiji je još živa, Eskobar je tu da pomogne Lajčaku

Dušan Radaković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Nevladine organizacije "ACDC" iz Severne Mitrovice Dušan Radaković ocenio je da je glavni cilj posete specijlanih izaslanika EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara pritisak na Prištinu da se vrati za pregovarački sto, ali i dodao da je mišljenja da ideja razmene teritorija još nije napuštena.

Prema rečima Radakovića sprovođenje sporazuma iz Brisela biće u fokusu nastavka dijaloga, naročito onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Glavni cilj posete je pritisak na Prištinu da se vrati za pregovarački sto i ujedno još jedna stvar koja je svima rečena je da je u prvih pet tačaka Briselskog sporazuma i tačka o ZSO, kao i da se daju predlozi Prištini koji mogu biti prihvatljivi. Čuli smo za 'Belgijski scenario' koji je predlog koji bi mogla da prihvati kosovska strana za ZSO", kaže Radaković koji ističe da je Beograd spreman za dijalog, ali da zbog velikog pada popularnosti Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju ne odgovaraju pregovori niti kompromis sa Srbijom, pre svega u onim stvarima koje mogu da idu u korist Srbima.

Radaković u razgovoru za Kosovo onlajn ističe da je ideja o podeli ili o pripajanju severnog dela Kosova Srbiji još uvek živa i da je ona uvek na stolu.

"Mislim da je Eskobar tu da pomogne Lajčaku, ali mislim da je ideja o podeli ili pripajanju severa Kosova Srbiji uvek živi pre svega kod amerikanaca. jer možda čak oni žele da na taj način smire Balkan, jer vidimo da je ceo Balkan u problemu tako da mislim da je živa i dalje i da postoji na papiru neka od tih mogućnosti. U kom formatu ne znamo, gde su granice ne znamo, ali mislim da je ta opcija uvek na stolu", napominje Radaković.

Radaković je mišljenja da konačnog sporazuma tokom 2022. godine neće biti, kao i da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

"Konačni sporazum neće doći ove godine jer imamo izbore u Srbiji, a moguće i nove izbore na Kosovu imajući u vidu razočaranost biračkog tela Samoopredeljenja i veliki pad popularnosti ove stranke. Mislim i da smo bliži osnivanju ZSO, i ja je očekujem ove godine, ali sveobuhvatni sporazum ne očekujem", zaključio je Radaković.