Radaković o glasanju za smene gradonačelnika: Predsedavajući OIK trebalo bi da budu predstavnici srpske zajednice

Radaković
Izvor: Kosovo Online

Da bi glasanja za smenu gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koja bi prema predlogu Centralne izborne komisije trebalo da se održe 21. aprila, bila transparentna i demokratska, prema oceni izvršnog direktora NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušana Radakovića, predsedavajući opštinskih izbornih komisija (OIK) trebalo bi da budu predstavnici srpske zajednice, kao što bi i u biračkim odborima većina članova trebalo da budu Srbi.

„Znamo da su na izborima u ovim opštinama u aprilu prošle godine predsedvajući opštinskih izbornih komisija bili iz Mališeva, Vučitrna, Srbice, Južne Mitrovice... Ovde je situacija specifična i ako predsedavajući OIK nije predstavnik srpske zajednice, odmah se inicira problem da neće biti data mogućnost za glasanje po školama. Moje mišljenje je da će ukoliko izjašnjavanje građana bude u kontejnerima kao što je to bilo u aprilu prošle godine, sa specijalnim policijskim jedinicama i sa po 6.000 ljudi koji glasaju na jednom mestu, to samo otežati ovaj proces i prelaženje praga od 50 odsto birača koji se traži da bi gradonačelnici bili smenjeni“, kaže Radaković.


On dodaje da je važno da glasanje bude organizovano u učionicama i da je isto tako bitno da sastav biračkih odbora reflektuje 90 odsto srpske zajednice koja živi na severu Kosova.

„U njima treba da budu predstavnici svih partija, udruženja građana, nevladinog sektora.., a ne da neko iz Mališeva ko  nikada u životu nije bio u Leposaviću bude u odboru. Taj proces treba da bude demokratičniji i legalniji nego onaj iz aprila prošle godine“, ističe Radaković.

Na pitanje da li je za deeskalaciju situacije na severu dovoljna samo smena albanskih gradonačelnika i izbor novih ili bi taj proces trebalo da prati i izbor novih odbornika u četiri lokalne skupštine, naš sagovornik kaže da bi i to bio jedan korak ka smirivanju situacije.

„Nadam da će se proći prag od 50 odsto i da ćemo imati smenu gradonačelnka, ali to je samo jedan deo procesa. Znamo da po kosovskim zakonima mnogo veća ovlašćenja imaju skupštine opština i da bilo koju važnu odluku za Severnu Mitrovicu ili bilo koju drugu opštinu donose skupštine na predlog gradonačelnika ili nekog odbornika. Jedan mali pomak u smirivanju situacije bi bio ako bi odbornici, u šta ne verujem, podneli ostavke i da imamo nove sveobuhvatne izbore. Onda bi se i kroz skupštine dobila realnija slika stanja, shodno procentu stanovništva koje živi na severu, kao što je to bilo pre 7. novembra 2022. godine“, kaže Radaković.