Radaković: Verifikacija potpisa građana za smenu gradonačelnika mogla da bude gotova za dan

Dušan Radaković
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković smatra da se proces smene gradonačelnika na severu Kosova, koji je započet podnošenjem peticije građana, ali čiji potpisi ni posle mesec dana nisu verifikovani - politizuje i da se kupuje vreme do sledeće godine, kada dolaze redovni lokalni izbori.

"Potpisi su predati bezmalo pre četiri nedelje. Imamo manje od 10.000 glasova koji realno treba da se verifikuju za tri sata, neka bude i 24 sata. Jer, na izborima na kojima bude 800.000 ili 900.000 glasova, ti rezultati se nakon izbornog dana pregledaju u roku od tri, četiri sata", kaže Radaković.  

Kako dodaje, sada se vode polemike da li je za sledeći korak potreban Zakon o referendumu, da predsednica Kosova kaže da ne treba, što sve stvara utisak da se čitava priča politizuje kako bi se kupilo vreme do sledeće godine, kada dolaze redovni lokalni izbori.

On kaže i da je sramota i za Centralnu izbornu komisiju i za Ministarstvo lokalne samouprave što građani treba da daju 10 ili 20 puta više glasova za smenu nekoga koji je na izborima dobio 100, 200 ili 500 glasova, koliko je dobio gradonačelnik Severne Mitrovice, i što se uz sve to čeka mesecima.

"Krajnje je vreme da se odluka prihvati i da idemo na referendum ili izbore, i da gradonačelnik i skupština predstavljaju realnu sliku građana koji žive na severu, po broju i procentualno", navodi Radaković. 

Kritika međunarodne zajednice povodom toga kako se odvija proces smene gradonačelnika je, kaže, blaga i bez konkretnih sankcija.

"Doći ćemo do juna sledeće godine i redovnih izbora, a u tom slučaju se nadam učešću svih srpskih partija i udruženja", kaže Radaković.

Građani u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, podsetimo, prikupili su u januaru potpise u okviru peticije za smenu gradonačelnika, prema Administrativnom uputstvu Ministarstva lokalne samouprave iz septembra prošle godine. Potpisi su predati Centralnoj izbornoj komisiji koja treba da utvrdi da li je prikupljen minimum od 20 odsto potpisa upisanih birača u ovim opštinama, ali se ova verifikacija CIK-a i dalje čeka.