Radi se na omogućavanju slobodnog kretanja između Kosova i Albanije

granica sa CG
Izvor: GazzetaExpress

Vlade Kosova i Albanije rade na omogućavanju slobodnog kretanja građana i robe, bez zaustavljanja na prelazima, ali to zahteva vreme, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako se dalje navodi, radi se na posebnim, privremenim prelazima u više od deset pograničnih sela, kao i na drugim olakšicama, kao što je "saradnja u vezi sa zajedničkim sistemima granične kontrole“.

Sve ove mere, kako navode u ministarstvu, počele su da se sprovode, ali je iz tehničkih, finansijskih, bezbednosnih razloga potrebno vreme da se u potpunosti primene.

U novembru prošle godine premijer Albanije Edi Rama i kosovski premijer Aljbin Kurti "zatražili su od resornih ministara da se pozabave procedurama koje dovode do uklanjanja granice". Ministri unutrašnjih poslova Albanije Bljendi Ćući i Kosova Dželjalj Svečlja, dogovorili su se da se na prelazima postave kamere za praćenje vozila i da ne zahtevaju pasoše ili lične karte građanima.

Tokom prethodnih godina, lideri Kosova i Albanije davali su izjave tipa 'uklonićemo granicu između dve države', ali se to još nije dogodilo.