Radman: Liberalizacija viza za građane Kosova, interes EU i stabilnost regiona

Gordan Grlić Radman
Izvor: Klan Kosova

Hrvatska snažno podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo, rekao je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, u intervjuu za Kljan Kosova, izrazivši optimizam da će u bliskoj budućnosti po tom pitanju biti donete pozitivne odluke.

„Snažno podržavamo liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Mi u Hrvatskoj, kao i druge zemlje, ne možemo reći da smo sami u ovoj inicijativi. Mislim da bi EU mogla da odgovori jednoglasno. Optimista sam po tom pitanju i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti doći do rezultata odlukom o liberalizaciji viza. Jer je to u interesu EU, u interesu stabilnosti regiona, i ako bismo pokazali svoju solidarnost, morali bismo se još više založiti i mislim da bi taj čin bio dobar doprinos stabilnosti Kosova“, rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima liberalizacija viznog režima pokazala bi da EU ima poverenje u Kosovo.

„Liberalizacija viznog režima sa psihološkog stanovišta mogla bi da opusti, pre svega mogla bi da pokaže simbol poverenja u Kosovo, a takođe bi mogla da relaksira odnose u dijalogu između Kosova i Srbije između Prištine i Beograda“, rekao je Grlić Radman.