Radman: Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršava

Gordan Grlić Radman
Izvor: GazzetaExpress

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocenjuje da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava i najavljuje ”detaljan odgovor” EU, prenosi Tanjug.

"Nedavni incidenti u Crnoj Gori i na granici između Srbije i Kosova su razlog za ozbiljnu zabrinutost. Situcaja u regionu Zapadnog Balkana se pogoršava", kazao je Grlić Radman.

Konstatovao je da se situacija pogoršava i u BiH, gde je umesto postizanja konsenzusa o izbornoj reformi došlo do "eskalacije na unutrašnjoj političkoj sceni i paralize institucija".

Šef diplomatije Hrvatske je dolazeći na sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU najavio da Savet mora da pruži "detaljan odgovor" na situaciju na Zapadnom Balkanu do sledećeg sastanka u novembru.

Na današnjem sastanku Saveta EU, visoki predstavnik Đuzep Borelj će obavestiti ministre o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, a u svetlu situacije na severu Kosova, nedavnog samita EU Zapadni Balkan i večere lidera koju je Borelj priredio na marginama Saveta bezbednostii UN u Njujorku.

Ministri spoljnih poslova EU danas bi trebalo na sastanku u Luksemburgu da usvoje zaključke o BiH i EU operaciji Altea koja nadzire sprovođenje Dejtonskog sporazuma.