Radojević: Činimo sve da održimo mir, ali ne prihvatamo jednostrane odluke Prištine

Milan Radojević
Izvor: Kosovo Online

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je u razgovoru za Kosovo onlajn da je situacija u gradu na Ibru mirna, ali napeta i da građani u narednom periodu očekuju poštovanje slobode kretanja za sve.

Radojević ističe da su registarske tablice glavna tema među građanima Severne Mitrovice.

„Situacija u Severnoj Mitrovici je kao i prethodnih dana mirna. Građani obavljaju svakodnevne aktivnosti, ali primetno je da su građani uznemireni jer se na svakom koraku priča o registarskim tablicama kao i o jednostranim potezima Prištine“, kaže Radojević.

On kaže da predstavnici Srba na sve načine apeluju na građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na eventualne provokacije.

„Mi kao politički predstavnici, ne samo ovih dana, već nedeljama i mesecima unazad pokušavamo da održimo mir, ne samo u Severnoj Mitrovici, već na celokupnom severu Kosova i Metohije. Razgovaramo sa građanima, utičemo na njih da ostanu uzdržani, apelujemo da imaju poverenje u svoj državni vrh, naš pregovarački tim i državu Srbiju. Situacija jeste napeta i tema registarskih oznaka je na žalost postala naša svakodnevnica“, prenosi nam Radojević.

Radojević apeluje na sve relevantne faktore da učine sve kako bi sloboda kretanja bila obezbeđena za sve i da se jednostranim potezima ništa neće postići.

„Srbi na Kosovu i Metohiji apsolutno nisu pretnja nikome. Srbi na KiM žele život dostojan čoveka, mi smo svoj na svome i samim tim nikome ne pravimo problem što se tiče slobode kretanja. Kretanje na severu Kosova je apsolutno svima omogućeno. Sloboda kretanja je omogućena svima, predstavnicima Kfora, Euleksa kao i predstavnicima Kosovske policije. Nikakvih problema nema i dokle god oni obavljaju dužnosti u skladu sa zakonom i dokle god je prioritet zaštita građana, problema neće biti, ali sa druge strane očekujemo da se i nama garantuje sloboda kretanja, da nam se ne ograničava sloboda kretanja rokovima ili jednostranim odlukama Prištine“, rekao je Radojević.

On je na kraju upozorio da Srbi neće prihvatiti jednostrane odluke i pozvao i Prištinu i međunarodnu zajednicu da se rešenje za ovaj kao i za sve ostale probleme traže u okviru Briselskog dijaloga.

Rok za preregistraciju vozila ističe danas.