Radojević: Fon Kramon da pozove Prištinu da formira ZSO, a ne Srpsku listu na izbore

Milan Radojević
Izvor: Kosovo Online

Član Predsedništva Srpske liste Milan Radojević izjavio je danas da se njihova politika nije promenila i da i dalje ostaju pri tome da učešće na lokalnim izborima na severu Kosova, ali i u institucijama zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština, kao i od povlačenja specijalaca sa severa kosova, prenosi RTV.

"Mi smo u poslednjih 10 godina pokazali da smo pouzdani partneri, ali je činjenica da mora da se krene sa formiranjem Zajednice srpskih opština. Naši građani očekuju nešto konkretno, samo nakon toga možemo pozvati ljude da izađu na izbore", rekao je Radojević za Tanjug.

On je dodao da se moraju ukloniti i baze koje su izgrađene na privatnom zemljištu.

"Rekli smo da se možemo vratiti u institucije kada se formira ZSO, povuku specijalci i povuku sve baze. Mi i dalje ostajemo pri tome", istakao je Radojević.

Na pitanje kako reaguje Srpska lista na poziv izvestioca EP za Kosovo Viole fon Kramon da promene odluku i izađu na izbore, Radojević odgovara da je od nje očekivao da pozove Prištinu da najzad formira Zajednicu srpskih opština bez odlaganja, a ne da, kako kaže, upućuje bilo kakve apele Srpskoj listi.

"Ono što je sigurno jeste da je Srpska lista apsolutno uz svoj narod i da sluša isključivo glas naroda, niti gospođu fon Kramon, niti bilo koje međunarodne predstavnike. Mi smo legitimni predstavnici naroda i u ovom trenutku zajedno sa narodom smatramo da ne postoje preduslovi za izlazak na izbore, niti predaju liste", naveo je Radojević.

On je rekao da je u prethodnom periodu bilo mnogo problema, posebno od kada je na čelu kosovske vlade Aljbin Kurti.

Radojević je podsetio da je Priština u vreme pandemije zabranila vakcinaciju, ulazak vakcina na Kosovo, iako su bile dostupne svima koji žive na toj teritoriji, te da su čak privođeni i lekari,

"Zabranila je izlazak na izbore, na referendum, konstantno podiže optužnice protiv Srba za neke ratne zločine, ne poštuje odluku suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani", dodao je Radojević.

Međunarodna zajednica, kaže Radojević, ostala je nema na to, a mnogo se problema nakupilo.

"Kulminacija je bila slanje specijalaca na sever KiM koji su preuzeli ulogu lokalne policije, samim tim je bilo besmisleno postojanje lokalne policije", rekao je Radojević i podsetio da je nakon toga 2.500 zaposlenih napustilo institucije.

Radojević je podsetio da Srpska lista ima legitimitet i 90 odsto podrške srpskog naroda, te da je jasno da će ti ljudi bojkotovati izbore.

"Moraju da se stvore preduslovi za izlazak na izbore, kojih sada nema. ne postoje članovi Opštinske izborne komisije, ko bi obezbeđivao izborni materijal? Za nas je nedopustivo da taj materijal obezbeđuju specijalci", jasan je Radojević.