Radojević i Spirić obišli radove na Duhovnoj akademiji i Gradsku biblioteku

Spirić, Radojević i Simić
Izvor: Kosovo Online

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević obišao je sa potpredsednikom stranke Igorom Simićem i kandidatom za odbornika Aleksandrom Spirićem radove na izgradnji Duhovne akademije i Gradsku biblioteku "Vuk Karadžić" u Severnoj Mitrovici.

Radojević je podsetio da je Gradska biblioteka "Vuk Karadžić" najstarija ustanova u Severnoj Mitrovici koja je osnovana 1945. godine.

"Tada je biblioteka imala skroman fond naslova od 1.700 knjiga, sa razvojem grada i biblioteka je rasla i imala sve više naslova pa je u jednom trenutku pokrivala dva okruga, Kosovsko-mitrovački i Pećki, tačnije bila je matična biblioteka koja je pokrivala 11. opština i krajem devedesetih imala je čak 115.000 naslova. Sa ratnim dešavanjima i ova ustanova je delila sudbinu našeg naroda i samim tim krenulo se sve iz početka što je svojstveno za naš narod , da gradi i stvara sve iz pepela. Ova biblioteka je nakon rata uspela da sačuva deo naslova i danas možemo reći sa ponosom da ima oko 45.000 knjiga i u postupku je digitalizacija celokupnog sadržaja i nadamo se da će to približiti biblioteku mlađim generacijama", rekao je Radojević.

Kandidat za odbornika Aleksandar Spirić istakao je da se radovi na izgradnji Duhovne akademije bliže kraju i da će krov nad glavom dobiti veliki broj kulturnih institucija.

"Posle dve i po decenije ustanove koje figuriraju u našem gradu naćiće krov nad glavom u ovom svojevrsnom multimedijalo-kulturnom centru. Imajući u vidu da je Kosovska Mitrovica centar okupljanja Srba sa celog Kosova nastojaćemo svi zajedno da radimo na jačanju ćirilice i svog kulturnog identiteta", istakao je Spirić.

Direktor Gradske biblioteke Milan Mihajlović kazao je da mu je draga ova poseta i to što se čelnici opštine trude da uvek pomognu rad ove kulturne ustanove.

"Započeli smo proces digitalizacije uz pomoć lokalne samouprave i ministarstva. Uz obuku zaposlenih sigurno ćemo približiti svet knjige i naš zavičajni fond svim našim korisnicima, a digitalizacija je najbolji način zaštite naše postojeće knjižne građe. Ako znamo da je knjiga jedna jedinstvena prenosiva magija i ako znamo da je kroz svoje različite oblike u samom srcu istorije i da se zahvaljujući njoj uvek ostvarivala velika dela dozvolite mi da se knjigom zahvalim našim gostima na ovoj poseti", rekao je Mihajlović.