Radojević: Nikad teža situacija u bezbednosnom sektoru

Sednica SO Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Na sednici Skupštine Severna Mitrovica jedna od tačaka dnevnog reda bila je i izveštaj komandira Severne policijske stanice o bezbednosnoj situaciji u opštini Severna Mitrovica gde je major Goran Živković obavestio odbornike o radu policijske stanice i trenutnoj situaciji u gradu.

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević izjavio je da zabrinjavajuće to što prištinska vlast pravi spiskove Srba koji su protestovali u septembru na Brnjaku i Jarinju i da je Vlada tadašnjom odlukom zapravo poslala poruku da ne razmišlja o građanima na severu. Dodao je da je situacija u bezbednosnom sektoru nikad nije bila teža.

Živković je obavestio odbornike da je Policijska stanica Severna Mitrovica od ove godine izgubila nadležnost nad nekim mestima koja su ranije bila pod njihovom kontrolom.

"Od početka godine izgubili smo teritorije Suvog Dola, preko sela Vinarce pa do mesta Čabra koje smo nekada držali a sada su u nadležnosti stanice Južna Mitrovica, sada ne znamo koju teritoriju obuhvatamo jer katastarski to nije određeno. Pokrivamo naselja Brđane i Doktorska dolina, a gde je granica opština ne znamo ni mi niti zna stanica u Južnoj Mitrovici“, kazao je Živković.

On je rekao i da nije bilo teških krivičnih dela u prva četiri meseca, a da je broj krivičnih dela u odnosu na isti perod prošle godine smanjen za više od 20 posto.

Kao najčešće pritužbe građana Živković ističe nasilje u porodici i prijave pretnje kao i oštećenja privatne imovine, a najveći problem koji je registrovan su veliki broj nepravilno parkiranih vozila u odnosu na frekventnost kretanja vozila u Severnoj Mitrovici.

Odbornici su se nakon izveštaja nadovezali na bezbednosnu situaciju izražavajući bojazan građana da se nalaze na tajnim spiskovima Prištine u kojima se građani zbog septembarskih protesta pozivaju na razgovor pod sumnjom da su osumnjičeni za kršenje ustavnog poretka Kosova.

Odbornik iz redova Srpske liste Nebojša Milanović rekao je da je u poslednje vreme često dobijao pitanja od građana da li su na spisku.

"Uprava za istraživanje teških krivičnih dela najtežim rečima naziva građane koji su u septembru mirno izražavali svoj protest. Građani su optuženi za ,zločinačko udruživanje u vršenju krivičnih dela’ pa nije valjda da su učesnici mirnog protesta teški zločinci, U toku protesta ni jedno policijsko vozilo nije oštećeno niti je i jedan policijski službenik bio povređen, i to je zločin? Nečuveno", rekao je Milanović koji je podsetio da se protest desio zbog kršenja slobode kretanja i nametanja rešenja građanima na severu Kosova.

Milanović je podsetio i da se vozila sa tablicama RKS koja izdaje Srbija slobodno kreću severom Kosova što nije slučaj na jug.

"Izvolite pogledati na severu ima bezbroj automobila sa tablicama RKS, koji bez problema funkcionišu u obavljanju svojih delatnosti i taksi služba bez problema funkcioniše na Sever Kosova. Zato želim da gospodina Kurtija pitam šta bi bilo sa mnom kada bi kojim slučajem sa svojim vozilom sa KM tablicama otišao u Južnu Mitrovicu da kupim neki lek, ne smem ni da pomislim šta bi bilo sa mnom. Ovakvo etiketiranje ljudi, osećanja opšte nesigurnosti naročito je izraženo od kada je na čelo vlade u Prištini došao Kurti. U javnim nastupima poziva se na demokratska načela poštovanja prava Srba, a u stvarnosti objavljuje spisak Srba pod znakom navoda potencijalnih zločinaca za koje normalan život na Kosovu nije moguć“, istakao je Milanović.

On je rekao da je Kosovo njegova rodna zemlja, čak više nego Kurtijeva jer je on, kako kaže, rođen ovde, dok je Kurti rođen u Crnoj Gori.

O pozivima Srba na razgovor u Prištinu govorio je i odbornik Ivan Virijević koji je istakao da je Severna Mitrovica studentski grad, a da posle ovakvih spiskova postoji bojazan studenata za dolazak u Severnu Mitrovicu i izrazio strah da je ovo još jedan niz pritisaka i to baš pred upis nove generacije studenata.

Odbornica Gordana Savić rekla je da je zabrinutost prisutna i među zdravstvenim radnicima koji svakodnevno svoje usluge pružaju svim pacijentima bez obzira na njihovu naciju i veru i da su oni zamolili da upita komandira Severne policijske stanice da li stvarno postoji spisak Prištine na kom se mirni građani nazivaju najgorim terminima. 

Odgovarajući na odbornička pitanja gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević rekao je da se slaže sa iznesenim zabrinutostima građana i da je njihova briga opravdana. On je rekao da posle 20 godina rada u kosovskim institucijama, od toga 18 godina u bezbednosnom sektoru, do sada ovakvu situaciju nije imao.

"Jednostavno ne postoji komunikacija sa centralnim vlastima koje opštine sa srpskom većinom ne tretiraju ravnopravno kao ostale opštine pa se postavlja pitanje da li su građani u ovim opštinama ravnopravni. Ono što je sigurno zabrinjavajuće su spiskovi koje su centralne vlasti napravile. Protesti koji su se desili u septembru su bili isključivo reakcija na odluku Prištine kojom je ukinuta sloboda kretanja Srbima na severu Kosova", naveo je Radojević.

Jednim dekretom, jednom odlukom vlasti u Prištini, kako dodaje, preko noći je odlučeno da sloboda kretanja za ljude na severu više ne važi, da jednostavno studenti ne mogu da dođu na ispite, da pacijenti ne mogu da odu na lečenje u Kraljevo ili Beograd jer je, kako kaže, neko tako hteo.

"Vlada je ovom odlukom pokazala da ne razmišlja o građanima na severu. Protesti koji su se desili tih dana na prelazima Jarinje i Brnjak su bili mirni i nije bilo ni jednog incidenta, ni jednog napada na policajce i sada ispada da je sve to bilo pogrešno i da smo zbog toga što su protesti bili mirni sada krivi“, rekao je Radojević koji je izrazio nadu da će se naći u Prištini biti ljudi koji žele da razmišljaju o interesima svih građana.

Naglasio je da je ponosan na multietničnost Severne Mitrovice i da se sa takvim stanjem ne mogu pohvaliti druge opštine na Kosovu gde su Albanci većina.

Odbornik Inicijative za Mitrovicu Skender Sadiku rekao je da je dobra vest izveštaj komandira policijske stanice Severna Mitrovica u kojem se ističe da je smanjen broj krivičnih dela u ovoj opštini i naglasio je da je građanima u Severnoj Mitrovici potreban mir.

"Ovde se pominju Jarinje i Brnjak, ova mesta nisu u našoj opštini, ali ovo utiče i na život naših građana. Nadam se da će naši građani imati univerzalna prava na mir, protest, za život. Što se tiče lokalne vlasti gde smo mi izabrani spremni smo da pomažemo našim građanima bez obzir na zajednicu kojoj pripadaju", rekao je Sadiku.

On je izrazio nadu da će Mitrovica kao univerzitetski i sportski centar biti zastupljena samo po pozitivnim vestima.

"Trebalo bi da svako radi svoj posao, ne samo na centralnom nivou. Nadam se da će Srpska lista, koja je zastupljena na centralnom nivou, tražiti pomoć od vlade. Ukoliko u Severnoj Mitrovici Srbi kao većina nisu zadovoljni onda ni mi kao manjinska zajednica u ovom gradu ne možemo biti zadovoljni“, poručio je Sadiku.

Zamenica gradonačelnika Andrijana Hodžić rekla je da je ove godine, kao i svih prethodnih, SO Severna Mitrovica bila u obavezi da prikupljena i neutrošena sredstava prenese u narednu godinu.

"Opština je dobila informaciju od strane Ministarstva finansija da se za narednu godinu preneto 103.792 evra i to u sledećim kategorijama: u robama i uslugama 83 evra, u kategorijiji subvencija 93.408 evra, a u kapitalnim investicijama 10.299 evra", kazala je Hodžić.

Što se tiče kapitalnih investicija, kako je navela, ova kategorija predviđa renoviranje objekata tj kuća za socijalno ugrožene porodice koje žive na teritoriji SO Severna Mitrovica.