Radojević: Trpimo institucionalno nasilje Prištine, naši potezi su iznuđeni

Milan Radojević
Izvor: TV Prva

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je poručio da je sitacija u tom gradu napeta ali da su, uprkos svemu, Srbi istrajni u nameri da se očuva mir i da ostanu da žive na Kosovu, prenosi B92.

"Situacija je mirna, ali nažalost od poslednjeg poteza Aljbina Kurtija izuzetno je napeto. Građani su ipak odlučni da ostanu da žive ovde, žele da žive miran život kao i svi građani države Srbije", rekao je Radojević.

O sastanku koji je najavljen u Zvečanu, kaže da će na njemu biti dogovoreni naredni potezi Srba sa Kosova.

"Danas u Zvečanu u 12 časova biće održana sednica političkih i inistitucionalnih predstvnika Srba na kojoj ćemo razgovarati i dogovoriti kako ćemo dalje postupati", kazao je.

Radojević je naglasio da svim Srbima na osovu mnogo znači podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je borba mnogo lakša kada znaju da njihova država stoji iza njih.

"Srbi na KiM ne predstavljaju pretnju ni za koga, mi želimo da živimo u svom gradu. Svi naši potezi su iznuđeni i oni imaju odbrambeni karakter. Mi trpimo institucionalno nasilje Prištine od kad je Aljbin Kurti premijer", naglasio je Radojević.

On je objasnio da je Srbe naročito razočaralo ćutanje međunarodne zajednice, budući da je na odrđene poteze Prištine već bilo upozoravano.

"Kfor mora da deluje u okviru svog mandata i da obezbedi slobodu kretanja za sve, pa tako i za Srbe na KiM. Srbi Kfor smatraju jedinom legitimnom silom i očekuj uda ih zaštiti, ali Srbi su spremni i sami da se zaštite, ukoliko to bude potrebno", zaključio je Radojević.