Rafuna: Na Kosovo nije ušlo desetine miliona evra zbog kaznenih mera EU

Ljuljzim Rafuna
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna izjavio je da preduzeća na Kosovu gube jer ne mogu da dobiju sredstva zbog kaznenih mera Evropske unije, kao i da zbog njih na Kosovo nije ušlo desetine miliona evra, prenela je RTV21.

EU je, podsetimo, uvela mere prema Kosovu jer vlasti u Prištini nisu preduzele korake koji su od njih traženi kako bi tenzije na severu bile smanjene. 

"Rekao bih da situacija nije dobra. Sama poruka tih mera nije dobra za privredu zemlje, posebno kada su nam preko potrebne strane investicije. Ako se mere pokažu investitoru, to nije dobra poruka“, rekao je Rafuna u emisiji Klik na RTV21.

Rafuna je rekao i da zbog mera na Kosovo nije ušlo desetine miliona evra.

"Šteta je materijalna. Reč je o desetinama miliona evra koji nisu ušli na Kosovo", izjavio je on.

Direktor Poslovnog kluba Iljir Ibrahimi rekao je da su sankcije EU uticale na ekonomiju Kosova i da to i dalje čine.

"Zemlja je pod sankcijama, uglavnom pod ekonomskim sankcijama. Od zemlje pod ekonomskim sankcijama se ne očekuje ekonomski prosperitet. Tako da će efekti biti sveobuhvatni. Nijedan ozbiljan investitor se ne bi usudio da dođe i investira u zemlju koja je pod ekonomskim sankcijama Evropske unije“, naveo je Ibrahimi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ranije je izjavio da je zbog situacije na severu Kosova zamrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i da su "u opasnosti i zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova Evropske unije".