Rajić: Albancima smeta svaka autonomija za Srbe na Kosovu, Kurti je najveći ekstremista

Predrag Rajić
Izvor: KCNS

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je albanska politička kasta procenila da je poslednjih dvadeset godina period u kojem je ona politički faktor koji upravlja Kosovom i pritiska sve da dobije maksimum i nju ne zadovoljava ništa ispod tih i takvih maksimalističkih zahteva, prenosi Politika.

Rajić kaže da zato oni pronalaze svakojake izgovore da čak i ono što su potpisali ne realizuju i da se ponašaju prema svakom pitanju međunarodnog ugovora kao prema švedskom stolu.

„Oni od dogovora koji potpišu konzumiraju samo ono što smatraju da njima može da odgovara ili bar ne šteti. A ono što se kosi sa njihovim proklamovanim maksimalističkim interesima to odbijaju ili nađu načina da to opstruiraju. Ali ne mogu da ostvare svoje maksimalističke interese jer se ne pitaju za sve”, kaže Rajić.

Navodi da Albancima smeta svaka autonomija za Srbe na Kosovu i tu nema ničeg politički racionalnog. Kaže da oni i nemaju neki konkretan razlog zašto se bune, već jednostavno ne žele da Srbi imaju bilo kakvu vrstu samouprave na Kosovu i bilo kakvu vrstu vlasti, čak ni na lokalnom nivou.

Dodaje da među kosovskim Albancima postoje nijanse i “da je Kurti ubedljivo najgora opcija zato što je najveći ekstremista i šovinista”.

„Oni doživljavaju KiM kao teritoriju kojom su uz pomoć zapada uspeli da ovladaju 1999. godine i smatraju da je srpski faktor u kojim god se strukturama vlasti pojavio nema tamo šta da traži bez obzira na to koliko bio njima lojalan. Zbog toga su primetne konstantne opstrukcije, pokušaji izazivanja nasilja, manje mogućnosti za kompromis”, navodi Rajić.