Rajić: Srbe čeka težak period, Kfor i Euleks pokazali da Kurtiju daju odrešene ruke

Predrag Rajić
Izvor: Kosovo online

Savetnik ministra odbrane Srbije Predrag Rajić izrazio je bojazan, nakon jučerašnjih incidenata u Banjskoj u kojima su nastradali albanski policajac i četiri osobe srpske nacionalnosti, da je pred srpskom zajednicom na Kosovu veoma težak period u kojem će se suočavati sa dodatnim pritiskom režima Aljbina Kurtija.

Rajić je za Kosovo onlajn upozorio da je vrlo moguće da će se teror Aljbina Kurtija ne samo nastaviti, već da će se i pojačati, s obzirom na to, kako ukazuje, Kfor, koji je zadužen za bezbednost na Kosovu, ne želi u celosti da ispuni svoj mandat i zaštiti Srbe.

"Pre svega deluje da Kfor koji je zadužen, i po Rezoluciji SB UN 1244, ali i po drugim dokumentima, da čuva mir, ne želi prosto da u celosti ispuni svoj mandat i to je ono što možemo da konstatujemo. Negde umesto da se postavi između dve strane kada je situacija incidenata, Kfor se skloni sa strane i prepusti Kurtijevom režimu da čini što mu je volja", rekao je Rajić.

Podsetio je da je Srbija upozoravala, sve vreme, duže od godinu dana da će Kurtijevo delovanje, koje je započelo incidentima u vezi sa tablicama, pa ličnim kartama, eskalirati do incidenata sa posledicama širokih razmera, sa smrtnim ishodom, kao što se to juče desilo, kada su nastradali i Albanci i Srbi.

"Bilo je samo pitanje vremena kada će se to desiti zato što jedan deo Srba na KiM više nije želeo da trpi Kurtijev teror. Ne možemo, naravno, reći da je dobro to što se desilo, daleko od toga, i meni je isto žao, i tog policajca albanske nacionalnosti koji je poginuo. Mislim da je i on žrtva Kurtijevog avanturizma i ekstremizma, jer je on gurao sebi lojalne ljude u takve opasne situacije koje su u svakom momentu pretile da izmaknu kontroli. Žao mi je, naravno, posebno i srpske nacionalnosti mladića koji su poginuli", naveo je Rajić.

Konstatovao je da je ceo jučerašnji događaj u Banjskoj "jedna tužna situacija koja preti da ponovo u nekom momentu eskalira".

Naglasio je da se boji da to što se juče desilo neće biti, i nije, izolovan incident dokle god su specijalne jedinice Rosu na severu Kosova, dokle god Kurti insistira da opštinama na severu vladaju Albanci koji nemaju nikakav legitimitet, dok god imamo njegov radikalizam i dok god međunarodna zajednica ćuti, ne preduzima ništa ili, eventualno izda po neko saopštenje.

Smatra da međunarodna zajednica ne radi ono što je njena obaveza i što bi morala - da spreči eskalaciju na terenu.

"Kada dođe do ovako incidentne situacije, videli smo, i Kfor i Euleks stoje po strani i daju odrešene ruke Kurtiju da radi ono što on misli da treba, a on očigledno ne misli ništa dobro srpskoj zajednici", zaključio je Rajić.

On podseća da su predstavnici EU juče u javnost izašli sa ocenom da je Kosovska policija u Banjskoj organizovala "legitimnu antiterorističku operaciju". 

Prema njegovim rečima EU, smatra da je Kurti juče delovao u skladu sa kosovskim zakonima koji su za nju, očigledno, jedino validni.

"Njima srpski zakoni ne znače mnogo, ako im i znače bilo šta. Čini mi se da im ni međunarodni propisi ne znače mnogo. Oni te Srbe, koji su se podigli na severu KiM jer nisu mogli da više trpe, smatraju teroristima", navo je on.

Rajić, uzimajući u obzir sve okolnosti, ne vidi pozitivan izlaz iz ove situacije na Kosovu i ističe da će ona i dalje biti vrlo napeta.

Poručuje da jedino što preostaje Srbima na Kosovu jeste da, koliko god je moguće, ne nasedaju na provokacije.

"Sada je očigledno da će u svakoj narednoj sličnoj situaciji Kfor i Euleks reagovati slično, davati Kurtiju odrešene ruke. A on će upotrebiti svu silu koju ima na raspolaganju, a koja zahvaljujući njihovim partnerima vremenom jača, da se obračuna sa Srbima na KiM", naglasio je Rajić.

Dodaje da je Kurtijev jedini cilj etnički čisto Kosovo, bez Srba, i da, u krajnjoj liniji, isprovocira i uvede državu Srbiju u konflikt i direktan okršaj sa NATO, kako bi se ponovila 1999. godina.

"To je njegov san - da Srbija i NATO ponovo zarate. To je jedan pakleni plan Aljbina Kurtija koji se ipak neće ostvariti i na koji država Srbija neće da pristati. To je jedna zamka koju Kurti priprema Srbiji već duže od godinu dana, ali koju Srbija konstantno izbegava. Zato je važno da Srbi na KiM ostanu jedinstveni međusobno, da ostanu jedinstveni sa zvaničnim Beogradom, da ne povlače nikakve ishitrene odluke i da se ne naseda na provokacije", poručio je savetnik ministra.

On ukazuje da, osim toga, srpski narod nema drugu soluciju zato što su na terenu, kako kaže, Kurti i njegovi radikalni elementi koji sprovode teror, kao i međunarodna zajednica koja na to, manje-više, nema osudu, već, naprotiv, negde daje podršku takvom delovanju režima u Prištini.

Rajić se osvrnuo i na porodicu ubijenog policajca Afrima Bunjakua koja je poručila kosovskom premijeru da ne koristi policiju na severu i da se što pre vrati dijalogu, naglasivši da je njihov apel razumljiv i da Kurti želi da i na pogibiji policajca prikupi političke poene.

"Mislim da albanska politička scena u tom smislu nije jedinstvena. To je jasno, Kurti je imao dosta otpora jer je narušio odnose Prištine sa Zapadom poslednjih godinu dana. Pokrenut je proces njegovog opoziva i videćemo kako će to dalje da teče. Sasvim je razumljiv gest i porodice poginulog policajca jer njihov otac, sin, brat, suprug je poginuo, on se kući više neće vratiti, a Kurti želi da na tome ubere političke poene, njima ti poeni nisu bitni oni su izgubili nekoga ko im je drag i blizak. Sve je to jako žalosno", rekao je Rajić.

Ipak, bez obzira na sve osude, ističe, Kurti će probati da svoj mandat istera do kraja do 2025. godine, kada je termin za nove izbore na Kosovu.

U tom periodu kosovski premijer će se truditi, ukazuje Rajić, da što je moguće više radikalizuje situaciju, jer, kako pojašnjava, nema ništa više da ponudi biračima od onoga što je obećao kada je došao na vlast.

"On je došao na vlast pre svega retorikom koja je obećavala obračune sa organizovanim kriminalom, korupcijom, visokom nezaposlenošću, niskim primanjima, lošom infrastrukturom... Ništa od toga nije uradio na KiM za albansku zajednicu, pa im sada nudi već jeftini populizam, demagogiju, nacionalizam i šovinizam. Sve to usmerava ka srpskoj zajednici na KiM i zvaničnom Beogradu. On Albancima otprilike govori 'svi vaši problemi će da nestanu, kada nestane Srba na KiM'", navodi Rajić.

Nažalost, takva Kurtijeva retorika po pitanju Srba na Kosovu, ukazuje Rajić, dobro prolazi.

"Plašim da on od toga odustati neće, a da li će opozicione političke snage na Kosovu imati snage da se sa njim u političkom smislu razračunaju i eventualno izazovu vanredne izbore, to će nam reći neka bliža budućnost. Tamo je situacija prilično složena, ali baš zbog toga on i izaziva ovakve incidente da bi prikazao tu opoziciju kao nekoga ko ga ruši baš u momentu kad se on 'razračunava sa srpskim teroristima'. Zbog toga on u suštini i provocira ovakve incidente i zbog toga mu oni suštinski idu na ruku", zaključio je Rajić.