Rakić: Čuli smo se i sa Lajčakom, preneli smo mu da je situacija napeta

Rakić na Jarinju
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obavešten da je situacija na severu Kosova posle dolaska Rosu i uvođenja reciprociteta veoma napeta i da je stanovništvo ne samo uznemireno, nego veoma uplašeno. 

Rakić je novinarima na Jarinju, gde se od jutros nalazi, na pitanje ima li odgovora od Lajčaka, naveo da su se predstavnici Srpske liste čuli sa Lajčakom i da će specijalni izaslanik EU za dijalog danas posle 17 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

"Još uvek nemamo nikakav odgovor, osim da su razgovarali sa Prištinom telefonom i sa Beogradom", dodao je Rakić. 

Naveo je da su u SL imali kontakt i sa Beogradom. 

Rakić je još jednom naglasio da "Briselski sporazum nije švedski sto pa da jedna strana uzima šta hoće za hranu" i naglasio da će se Briselski sporazum ili u potpunosti poštovati ili će biti ukinut.

"Zato još jednom pozivam sve strane da se uključe u ovaj proces, jer ovo prevazilazi naše mogućnosti ovde na terenu. Postoje dve strane, Beograd i Priština, koje pregovaraju pod patronatom Brisela. Zato još jednom molim i EU, zemlje Kvinte i Lajčaka, a naročito pozivam Aleksandra Vučića da se uključi u ovo, iznađe rešenje i pomogne ovom narodu", rekao je Rakić. 

Dodao je da ono što se vidi u vezi sa nezadovoljstvom građana nije akcija, nego reakcija uplašenog naroda za svoju budućnost i bezbednost, kao i za bezbednost njihovih porodica. 

Na pitanje gde je rešenje, Rakić je naveo da to nije pitanje za njega, nego pitanje za EU koja treba da kaže da li je Briselski sporazum švedski sto da ga jedna strana primenjuje onako kako ona želi. 

"Postoji mnnogo sporazuma i datuma koji je trebalo da budu poštovani pre ovoga, pre donošenja ove odluke. Zajednica srpskih opština još nije osnovana. To je bio prioritet svih prioriteta, jer su opštine na severu Kosova upravo iz tog razloga izašle na lokalne izbore 2013. godine", rekao je Rakić.  

Ponovo je pozvao građane da budu uzdržani i da ne nasedaju na provokaciju. 

 

КОСМЕТ
20. Septembar 2021.
Моментално укинути "Бриселски споразум"
Dušan Silni
20. Septembar 2021.
Nije se trebalo ni ići u Brisel, jer je i po rezoluciji 1244 Kosmet sastavni deo Srbije nego je odmah trebalo rasporediti 1.000 vojnika i policajaca na Kosmetu kako i piše u pomenutoj rezolucij.
Thaqi
20. Septembar 2021.
I. sta sada
Ja
20. Septembar 2021.
Trebaju oni u celom svetu da vide koje se nepravde narodu i srbiji cini u svoju sopstvenoj zemlji kosovo i metohije!!!