Rakić i Devenport razgovarali o političkim i temama vezanim za povratak raseljenih

Sastanak Rakića i Devenporta
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić, sastao se danas sa ambasadorom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/OSCE) na Кosovu Majkl Devenportom.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je na sastanku diskutovano o političkoj situaciji na Кosovu na temu bezbednosti nevećinskih zajednica sa posebnim naglaskom na povratničke sredine, zaštiti i promovisanju prava nevećinskih zajednica kao i situaciji kada je u pitanju pandemija Кovid-19.

„Ministar Rakić i šef misije OEBS-a Majkl Devenport su se tokom susreta složili da se mora predano raditi na poboljšanju života svih zajednica na Кosovu i da to mora biti osnovni cilj svih institucija. Кada je u pitanju bezbednost u povratničkim sredinama naglašeno je da su povratnici najranjivija grupa ljudi i da se mora pridati posebna pažnja njihovoj zaštiti i obezbeđivanju sigurnog okruženja“, poručuju iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Prema navodima iz saopštenja, zvaničnici su na sastanku istakli da je veoma važno pratiti preporuke struke, kada je u pitanju pandemija Кovid-19, jer samo na taj način možemo imati povoljniju epidemiološku situaciju.

„Ministar Rakić i šef OEBS-a na Кosovu Devenport su na kraju sastanka izrazili obostrano zadovoljstvo zbog buduće saradnje na važnim pitanjima za proces povratka“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.