Rakić i gradonačelnici sa severa sa Kajarijem: Kfor da ostane garant bezbednosti

Rakić i gradonačelnici sa Kajarijem.jpg
Izvor: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici sa severa sastali su se sa komandantom Kfora generalom Ferencom Kajarijem, apelujući da Kfor ostane garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati.

”Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga Kfor mora ostati garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najave da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata", navedeno je u saopštenju.

Rakić i gradonačelnici podsetili su da su odlučni da, kao legitimni predstavnici Srba, rade na rešenjima kojima bi se prevazišle tenzije.

"Ali za tako nešto nam je potrebna konstruktivnost i suprotne strane, što sada nije primer već se donošenjem jednostranih odluka i insistiranju na sprovođenju istih, situacija dodatno komplikuje, a to nije dobro ni za koga”, poručili su danas na sastanku u Severnoj Mitrovici, predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici opština sa Severa Kosova, Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović tokom sastanka sa komandatom Kfor na Kosovu, general-majorom Ferencom Kajarijem.

Ministar Rakić i četiri gradonačelnika su, kako je saopšteno, bili izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova bez odobrenja Kfora.

Istakli su da je mandat Kfora, koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kada je u pitanju doprinos bezbednom okruženju, nešto na čemu mora da se radi konstantno.

”Učinićemo sve da narod na ovim prostorima živi bolje i upravo zato insistiramo na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, čiji će mehanizmi doprineti našim namerama i nikako neće biti pretnja svima onima koji misle da njeno formiranje može bilo koga da ugrozi ”, rečeno je danas.

Na kraju sastanka je rečeno da će komunikacija zbog nestabilnosti bezbednosne situacije, biti intenzivnija u narednom periodu.