Rakić na sastanku s ambasadorom Hovenijerom zatražio: Krizu rešavati uz poštovanje potreba Srba

Rakić i Hovenijer
Izvor: Ministarstvo za zajednice i povratak

Opšta politička i bezbednosna situacija, sa posebnim akcentom na najnovija dešavanja kada je u pitanju Sever Kosova, bile su glavne teme sastanka održanog danas između ministra za zajednice i povratak i predsednika Srpske liste Gorana Rakića, i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefa Hovenijera, saopštilo je ministarstvo za zajednice i povratak.

Kako se navodi u saopštenju, Rakić je ambasadoru Hovenijeru preneo da srpski narod na Kosovu neće da trpi pritiske kada je u pitanju ostvarenje osnovnih prava i da sva dešavanja i celokupna kriza koja se dogodila prethodnih dana može se rešavati isključivo razgovorom uz potpuno poštovanje osnovih potreba, kada je u pitanju normalno funkcionisanje Srba.

”Umesto da danas imamo formiranu Zajednicu srpskih opština, koja je sporazumom iz Brisela trebalo da se formira još pre devet godina, i da se preko njenih mehanizama rešavaju problemi koje imamo, mi i dalje tražimo njeno formiranje, što je nedopustivo”, kazao je Rakić.

Dodaje da će "ministarstvo biti konstruktivan partner u donošenju dobrih odluka za narode na Kosovu i u cilju boljeg položaja svih zajednica ali i žestok protivnik svega onoga što može da ugrozi položaj koji imamo, a koji danas nije ni malo zavidan". 

Na kraju sastanka je ministar Goran Rakić naglasio da jedino iskrenom voljom svih strana može se prevazići kriza koja danas postoji i da jednostrani potezi nikako ne mogu dovesti do rešenja problema, koji su danas veoma veliki.