Rakić: Najbitnije je da osiguramo da niko nema pravo da dira srpske lične karte Srba sa KiM

Goran Rakić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da ta stranka pozdravlja dogovor koji je postignut na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa slobodom kretanja, a kojim je pre svega sačuvan mir, stabilnost i srpske lične karte na Kosovu.

Rakića je dodao, ipak, da je današnji dogovor je samo pokušaj gašenje požara i da je "vatra i dalje prisutna", kao i da dolazi, pre svega, iz Prištine.

"Ovaj dogovor je za Srbe koji žive na KiM od neprocenjivog značaja, jer naš narod najbolje zna koliko neprospavanih noći, brige i strepnje je za nama, kako ćemo dočekati taj 1. septembar, a on je već sutra, a ne znamo kakvi će biti dalji potezi Prištine", rekao je Rakić.

Rakić je naglasio da mere Prištine, uz pojačane tenzije na severu Kosova, zaista uznemiravaju srpski narod.

"Ovim dogovorom i dodatnim garancijama koje je ćčvrstim i nepokolebljivim stavom u zaštiti nacionalnih interesa, pre svega Srba sa KiM pokazao predsednik Vučić, zaštićena su naša prava da dostojanstveno i slobodno živimo na ognjištima. Najbitnije je da osiguramo da niko nema pravo da dira srpske lične karte Srba sa KiM čime se još jednom potvrđuje prisustvo institucija naše države na ovim prostorima", rekao je Rakić.

On je podsetio i da su Srbi sa Kosovasu tražili i dobili garancije predsednika Vučića da ih niko neće proterivati sa kućnog praga.

"Danas svedočimo da su naša država i predsednik to ispunili. Nema sumnje da su pred nama brojni izazovi, a mi Srbi sa KiM poručujemo da nećemo dozvoliti ni ukidanje KM registarskih tablica države Srbije i nastavićemo da pružamo punu podršku našem rukovodstvu u svim diplomatskim borbama koji nas očekujum pravshodno da bi sačuvali mir i stabilnost", zaključio je Rakić.