Rakić sa Devenportom o bezbednosnoj situaciji u povratničkim sredinama

Rakić i Devenport
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Nastavak ”Skopskog procesa”, bezbednosna situacija u povratničkim sredinama, kao i proces povratka bile su teme danas održanog sastanka ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića i ambasadora Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu Majkl Devenporta.

Na sastanku su dvojica zvaničnika istakla da se sa ”Skopskim procesom”, (Regionalna inicijativa koja je 2014. godine pokrenuta u Skoplju) treba nastaviti, jer će doprineti rešavanju nagomilanih problema u procesu povratka, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ocenjeno je da bi nakon smirivanja pandemije kovid-19, trebalo preduzeti prve korake za nastavak ove inicijative i organizovanje susreta delegacija na visokom političkom nivou.

Rakić je tokom današnjeg sastanka poseban akcenat stavio na bezbednost u povratničkim sredinama, istakavši da je jedan od glavnih preduslova uspešnijeg povratka stabilna bezbednosna situacija.

”Život bez straha onih koji su se vratili da će im neko opljačkati imovinu, napasti ih ili na bilo koji drugi način ugroziti njihovu bezbednost je ono za šta se moramo svi zalagati, kako bi imali rezultate na poboljšanju bezbednosne situacije”, kazao je ministar Rakić.

Zaključeno je da će Ministarstvo za zajednice i povratak i OEBS nastaviti unapređenje saradnje i u budućem periodu.