Rama: Albanija nikad jača nego danas, zahvaljujući i prijateljstvu sa SAD

Edi Rama
Izvor: Albanian post

Premijer Edi Rama izjavio je večeras da Albanija nikada nije bila jača nego danas, između ostalog zahvaljujući prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama, prenosi Reporteri.

Rama je na svečanosti organizovanoj u Tirani, na trgu Skenderbeg, povodom obeležavanja 100. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD da je prijateljstvo sa tom zemljom, kao i sa EU, ojačalo Albaniju.

"Pre jednog veka, 28. jula 1922. godine, Albanija je bila povezana sa Sjedinjenim Državama, pre devet dana put Albanije je zvanično, bez povratka, povezan sa evropskim, vekovima porican. Ni naši roditelji, ni naši dedovi, ni naši pradedovi, ni naši pradedovi, Albanci pre nas nikada nisu imali našu sreću i priliku", istakao je Rama.

On je dodao da je zvanični početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji samo "početak veoma izazovnog, ali ispravnog, zamornog, ali lepog, dugog, ali nikako usamljenog puta"

"Od najusamljenije, najzaostalije, najsiromašnije zemlje na kontinentu, danas nismo nerazvijeniji i manje smo siromašni nego pre samo tri decenije, a više smo nego ikada u ove tri decenije, zaštićeni od svih opasnosti, između naše dve velike strateške saveznici, SAD i EU, i poštovana od svih u međunarodnoj areni, kao mala zemlja, ali sa karakterom i dostojanstvom", rekao je Rama.