Rama: Došao sam u Prištinu da podržim Kosovo i političare

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Želim da istaknem da sam ovde u službi nacionalne potrebe, da dam punu podršku Kosovu i svim političkim predstavnicima u uslovima kada se desilo nešto ozbiljno i duboko nepravedno, rekao je premijer Albanije Edi Rama na konferenciji za novinare u Prištini nakon dvodnevne posete i razgovora sa većinom vodećih kosovskih politčara, prenosi Koha.

Kako je naveo već dve decenije na Kosovu je proces privođenja pravde za ratne zločine zamišljen, podržan i razvijen kao neodvojiv od procesa promena, pomirenja, evropskih integracija, pa čak i dijaloga.

Rama je takođe dodao da od danas stupa na snagu zajednička primena energetskog sporazuma.

"Drago mi je što smo pre odlaska iz Prištine dobili veoma dobrodošlu vest o stupanju u funkciju zajedničke mreže i povezivanju zahvaljujući eventualnom uključivanju Kosova u zajedničko tržište energije. To je dobra vest, jer vrlo dobro znamo koliko nam je trebalo da čekamo čak i kada smo uložili veliku investiciju...Od danas će biti u potpunosti operativna", rekao je Rama. 

Premijer Albanije rekao je ranie da je u Prištinu došao kako bi razgovarao sa čelnicima u vezi sa podizanjem opptužnice od strane Specijalnoh tužilaštva protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine.  

On je naveo da je optužnica protiv Tačija kao "letak kineske revolucije".

"Za mene je to bio letak sličan dvema kapima vode sa javnim saopštenjima tokom kineske revolucije, što smo doživeli u diktaturi Albanije bez premca i kombinovana je sa trenutkom objavljivanja...bez obzira da li je objavljivanje slučajno ili namerno bilo uoči sastanka u Beloj kući ", rekao je Rama.

Albanski premijer je dodao da je sastanak u Beloj kući važan trenutak i nastavak napora sa mnogih drugih sastanaka, ali i prilika da se proces podigne na novi nivo, uz direktnu podršku SAD. 

"Drago mi je što mogu reći da je privilegija biti u položaju na kojem sam i dobiti priliku da doprinesem onome što je bila i jeste istorijska vrednost oslobodilačkog rata na Kosovu. Želim da jasno kažem da mi je iskreno žao kada vidim različite reakcije i ovde govorim o reakcijama na građanskom nivou kako je otrov svakodnevnog političkog života prodro u temelje nacionalne politike i utiče na to da se ne razume i iskrivljuje suština zabrinutosti koju bismo danas trebali imati kao nacija i koja nije vezana za dvoje ljudi i nije povezana sa njihovom političkom karijerom, njihovim pro ili kontra stavom u mirnodopsko vrijeme, sa simpatijama, uverenjima, podrškom ili političkim kontradikcijama....ali je povezana sa jednom od najvažnijih vrednosti koju je stvorila albanska nacija, a to je vrednost za slobodu rata na Kosovu, čiji je deo presudno Oslobodilačka vojska Kosova", rekao je Rama.

On je pomenuo i lidere ABK i NISMA Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja i u tom kontekstu kazao da je 21 godinu Kosovo pružalo podršku međunarodnoj pravdi.

Prema njegovim rečima ovo što se dešava je u stvari optužba efikasnosti međunarodne pravde.

"To je danas za mene veliki test ne samo političke prirode, već i nacionalne ljudske moralne...za sve koji govore albanski" kazao je i dodao da se to ne bi trebalo koristiti za podelu članove zajednice "na rodoljube i izdajnike ili na poštene i lopove".

Kako je naveo uvek postoji vreme za međusobne političke sukobe ali i trenutak "da se ujedinimo jedni s drugima za našu istoriju i za druge generacije ", rekao je Rama.

Istakao je da Albanija ima obavezu bezuslovno da podržava Kosovo i dodao da nije došao da deli pridike već da da podršku.

"Nisam došao ovde da ujedinim sve političke partije ili njihove vođe za stolom, jer prvo to nije moj posao, a drugo bi to bilo prevazilaženje etičkog okvira. Nikada nisam razmišljao o nekome ko je igrajući ulogu premijera pokušao da pokaže drugima u drugoj državi šta treba da rade i kako to treba da rade", rekao je Rama.

Ukazao je i da ko god bude ima funkciju šefa vlade Albanije bi trebalo da se drži toga, te da Albanija nije, niti će preuzeti obavezu staratelja ili mentora, koji odozgo pokazuje vođstvu na Kosovu šta treba da uradi.

"Veoma sam zahvalan svima na gostoprimstvu zbog direktnog mišljenja i mogu vam reći da nakon 24 sata znam više nego što sam imao pre dolaska o ovom pitanju i situaciji. Naravno, na liderima je da donose svoje odluke i ponašaju se kako smatraju u procesima koji slede", dodao je Rama.