Rama o sporazumu sa Italijom o migrantima: Nije laka operacija, pomoći će Evropi

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da će migrantski sporazum, odnosno Protokol između Italije i Albanije, doprineti rešenju situacije migratornih tokova i pomoći zemljama Evrope, piše "Post Internacionale".

Rama je istakao da nema apsolutno nikakve sumnje u sporazum potpisan sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

"Nadam se ne samo da je to ispravno, već i da je dobro urađeno. Ovo svakako nije sasvim laka operacija. Nikada ranije nije pokušano nešto ovako. Ali, ako radi kako je zamišljeno i izgrađeno, onda će zaista biti nešto dobro. I to iz više razloga", rekao je on.

Uveren je da će sve to pomoći da se delimično reši situacija i vezi sa migracijama.

"Bio bih oprezan u tom pogledu. Naravno, ako je dobro za Italiju, dobro je i za Evropu. Ali, prvo će biti neophodno da ugovor koji je sastavljen sa Italijom dobro funkcioniše", rekao je albanski premijer.

Kako je dodao, potreban je zajednički odgovor zemalja kako bi se rešila migrantska kriza.

"Nijedna država ne može sama da se nosi sa ovim problemom, jer je problem veći i od najveće zemlje. Potrebni su zidovi i prihvatni centri. Ali samo ako se posmatra mnogo šira slika", poručio je on.

Ukazuje da, ako zajednički politički projekat izostane, pre ili kasnije zidovi ili prihvatni centri neće biti samo beskorisni, već će čak postati i kontraproduktivni.

"Albanija to dobro zna", zaključuje Rama.

Na pitanje o ubrzanom kretanju Albanije ka EU, Rama je konstatovao da je načinjen značajan napredak, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi.

"Današnja Albanija nije ona od juče, ali pre svega ne sme da podnese poređenje sa Albanijom koju želim sutra. Pre samo 30 godina imali smo, prvi put u istoriji, mogućnost da slobodno biramo stranu. Učinili smo to hrabro i nastavićemo putem koji smo izabrali. Kada stignemo, nadam se uskoro, da sednemo za sto Evropske unije, uradićemo to uzdignute glave. Ulazak u EU je san cele naše nacije“, poručio je Rama.

O napretku zemalja Zapadnog Balkana, primećuje da su pojedini koraci pre 10 godina bili nezamislivi.

"Tada smo, na podsticaj kancelarke Angele Merkel, prvi put u istoriji Balkana, pozvani da predstavljamo šest zemalja Balkana koje nisu članice EU, da razgovaramo o regionalnoj saradnji. Od tog dana mnoge stvari su se pozitivno promenile, ali rizici od vraćanja unazad su i dalje prisutni i međunarodni okvir zaista ne pomaže", rekao je Rama.