Rama: Očekujemo novu reakciju EU povodom događaja u Banjskoj i nezavisnu međunarodnu istragu 

Edi Rama
Izvor: Kosovo online

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je je događaj u Banjskoj "zakucao" situaciju kada je reč o dijalogu Beogarda i Prištine, prenosi Reporteri.

"Jasno smo stavili do znanja našim prijateljima u Briselu da bismo se usaglasili sa izjavom, što bi bilo sasvim normalno da nije došlo do zločinačke agresije u Banjskoj. Čekamo drugu izjavu EU, gde će oni osuditi i kazniti organizatore događaja u Banjskoj i organizatore nacionalne žalosti u Beogradu. Odmah treba zatražiti nezavisnu međunarodnu istragu", naglasio je Rama na sednici Skupštine Kosova

Na današnjoj sednici Skupštine Albanije se očekuje glasanje o rezoluciji o događaju u Banjskoj, na inicijativu opozicionih stranaka.

Povodom tog predloga Rama je kazao da je i na Skupštini Kosova da dosnese takvu rezoluciju i sa njom se obrati međunarodnoj zajednici, ali ne i na  Albaniji, koja je po njemu zemlja NATO, kandidat za EU ​​i ima sve kanale komunikacije sa demokratskim svetom.

Dodao je da se glas Albanije veoma poštuje u Briselu i Vašingtonu kada je reč o regionu, a posebno o odnosima Kosova i Srbije u Briselu.

"Samooslabljena diplomatska pozicija Kosova u očima EU i Sjedinjenih Američkih Država, kao i diplomatska samoviktimizacija Srbije istim očima, zahvaljujući političkim poklonima velikodušno dobijenim na osnovu greška zvanične Prištine u tom procesu dijaloga, učiniće da ovaj napor sa naše strane ne bude baš lak, a nastavili smo ga u svim mogućim okolnostima, kao što je to na samitu Evropske političke zajednice u Granadi, gde smo zajedno sa predsednicom Kosova razgovarali sa prisutnim političkim akterima o potrebi adekvatnog odnosa EU prema ovoj opasnoj eskalaciji, jer zvanični Beograd snosi veliku odgovornost. Ne samo da nije osudio agresiju, nego je pokrio nacionalnom zastavom žalosti", rekao je Rama.