Rama: "Otvoreni Balkan" je jedinica za sprovođenje Berlinskog procesa

Edi Rama
Izvor: Klan Kosova

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Berlinski proces i "Otvoreni Balkan" nisu dve konkurentske inicijative, nego da su komplementarne, prenosi Kljan Kosova.

Rama je rekao da je Berlinski proces, koji će se nastaviti dolaskom Olafa Šolca na mesto nemačkog kancelara, inicijativa na principijelnom nivou za postavljanje prekretnica i ciljeva u vezi sa zemljama balkanskog regiona, dok je "Otvoreni Balkan" njena jedinica za sprovođenje, koja sporazume čini opipljivim za ljude.

On je naveo da je nastavak Berlinskog procesa dobra vest jer je to, kako je rekao, linija ponašanja zemalja Zapadnog Balkana i prostor gde se postavljaju prekretnice, konkretni ciljevi i podsticaji za konkretan rad u okviru "Otvorenog Balkana". 

"Dakle, Berlinski proces i 'Otvoreni Balkan' ne samo da nisu dve suprotstavljene inicijative, nisu čak ni dve konkurentske inicijative, već su to dve komplementarne inicijative od kojih je jedna na principijelnom, a druga na konkretnom nivou. 'Otvoreni Balkan' je jedinica za sprovođenje Berlinskog procesa", rekao je Rama u intervjuu za TVSH u Solunu, na radnoj večeri u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.