Rama: Podržavamo napore EU i SAD za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Albanski premijer Edi Rama saopštio je da najavljena poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Tirani ima posebnu važnost, podsećajući da Albanija bez ikakvih rezervi podržava napore Evropske unije i Sjedinjenih Država za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Rama je putem Fejsbuka naveo da će Blinken u Tirani pronaći savezničku zemlju posvećenu miru, demokratskoj stabilnosti i sveobuhvatnoj saradnji u ovom regionu.

„Albanija je pružila ruku prijateljstva svim susedima u regionu i bez ikakvih rezervi podržava napore Evropske unije i Sjedinjenih Država za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao neospornog strateškog ključa za bezbednost, razvoj i blagostanje zajednice našim narodima u srcu Evrope, gde prošlost puna tragedija, sukoba i zaostalosti, mora jednom zauvek ustupiti mesto budućnosti punoj mogućnosti, partnerstava i napretka“, naveo je Rama.

Dodao je da je Albanija posvećena Nato država, članica Evroatlantske alijanse, voljna da nastavi sveobuhvatna ulaganja u povećanje odbrambenih sposobnosti, u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. 

„Albanija je u kontinuitetu spremna da angažuje nove trupe i resurse, u okviru kolektivne posvećenosti svih zemalja članica jačanju Natoa, u odbrani neotuđivih vrednosti koje oličavaju sam razlog postojanja naše demokratske zajednice. Naša zemlja je na strani Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma i suprotstavljanju svakom prividu totalitarizma, a državni sekretar će zateći Albaniju bezrezervno rešenu da podrži borbu prijateljske Ukrajine za njenu slobodu i opstanak“, naveo je Rama.