Rama: Poslednje zvono za uzbunu, pre nego što se kriza otrgne kontroli i zapali ceo region

Albanski premijer Edi Rama
Izvor: Kosovo Online

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas da je pogibija kosovskog policajca “zvono za uzbunu” i da međunarodna zajednica mora da vrati Kosovo i Srbiju dijalogu o normalizaciji, ponavljajući svoju ideju i mirovnoj konferenciji, koja bi, kaže, uz mere Kfora obezbedila mir u regionu, pre nego što se kriza otrgne kontroli.

"Tragedija gubitka života službenika Kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada, u kontinuiranom riziku da dugotrajna kriza eskalira u oružani sukob”, napisao je Rama na društvenoj mreži “X”.

On je naveo da zločinci koji su oduzeli život nedužnom čoveku, koji je služio u uniformi snaga za sprovođenje zakona Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Poručio je i da evroatlanstska zajednica mora da uloži svu svoju “impozantnu snagu” i da nepovratno vrati Kosovo i Srbiju za sto normalizaciji.

"Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzoromi uz garancije EU i SAD i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mera sa Kforom, kako bi se sprečila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodnost ne samo za red i bezbednost na Kosovu danas, već i za sutrašnji mir i budućnost regiona, pre nego što se produžena kriza na severu Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za ceo region”, poručio je Rama.