Rama: Postoji mogućnost da je u Albaniji nalazište velike količine nafte i gasa

Edi Rama
Izvor: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je holandska kompanija za derivate otkrila velike količine nafte i gasa u Albaniji, istakavši, da će ovo otkriće uticati na budućnost zemlje i energetsku budućnost Evrope, prenosi Koha.

"Holandija je prisutna u Albaniji. Nadamo se da ćemo uskoro moći da podelimo sa našim javnim mnjenjem, regionalno i šire, veoma važno otkriće do kojeg holandska kompanija "Šel" stiže u našoj zemlji. O brojkama trenutno nerado govore. Znaci pokazuju da smo možda blizu veoma važnog otkrića gasa i nafte pod zemljom, što će uticati na budućnost naše zemlje, ali će takođe igrati ulogu u energetskoj budućnosti Evrope", rekao je Rama.

Ministarka za infrastrukturu i energetiku Beljinda Baluku rekla je da će ovo biti veliko otkriće i podestila da ova kompanija već duđe vreme radi u Albaniji.

"Sa nestrpljenjem iščekujemo rezultat istraživanja, koje će biti veliko otkriće, ali bez detalja šta očekujemo. Albanija će proizvoditi značajne količine gasa i nafte, podeljene na 40 odsto gasa i 60 odsto nafte", rekla je ona.