Rama: Srećan sam što je Micotakis preuzeo inicijativu

Edi Rama
Izvor: Kosovo online

Albanski premijer Edi Rama komentarisao je neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana u Atini i naveo da je srećan što je grčki premijer Kirjakos Micotakis preuzeo inicijativu da sa liderima razgovara o evropskoj budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije.

Rama je na društvenoj mreži "X", nekadašnjem Tviteru, poručio svima onima koji su, kako navodi, u Grčkoj, Albaniji ili bilo gde drugo na različite načine komentarisali ili su bili zbunjeni njegovim odsustvom u Atini, ali i novinarima koji su pitali za njegovo mišljenje, a nisu dobili odgovor pre događaja, da je razlog jednostavan.

"Nisam želeo da uznemiravam domaćina i njegove goste, povećavajući buku pre nego što moji dobri prijatelji okupljeni u Atini završe svoj posao. Srećan sam što je Kirijakos preuzeo inicijativu da prelomi hleb sa veoma relevantnim liderima i razgovara o evropskoj budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije. Regionu je potrebna Grčka, da bude više uključena u naš zajednički put. Uvek sam govorio njemu i drugim grčkim prijateljima, uključujući i to javno u nekoliko navrata, da iskreno verujem da njihova zemlja ima prirodnu ulogu na Balkanu s obzirom na njen profil i iskustvo u EU", naveo je Rama.

Nada se da je sastanak bio produktivan i ističe da ne bi voleo da vidi večeru iskorišćenu da se Albaniji pošalje kontradiktorna poruka u odnosu na mnogo ambiciozniji cilj inicijative.

"Nadam se da ova nesrećna činjenica nije zbunila goste. Što se mene tiče - razgovor, komunikacija, diskusija sa prijateljima, saveznicima, partnerima i komšijama, pre svega je suština međunarodne politike i pokušaj da se stavite u kožu drugog, što je obaveza. Još više kada se čini da stvari kreću naopako", naveo je.

Rama najavljuje da će Albanija u oktobru predsedavati Samitom Berlinskog procesa i poziva Micotakisa da učestvuje.

"Nikada nisam mogao da zamislim da odgovorim na to, da na njegovo mesto pozovem grčkog predsednika, za koga takođe imam najveće poštovanje. Razumem pritisak trećih lica, željnih da iskoriste svaku priliku da od krtičnjaka naprave planinu. Ali, svi imamo mnogo veće izazove koji su pred nama, postoje prave planine na koje se treba popeti. Ono što treba da nas spaja u ovakvim turbulentnim vremenima zarad naših naroda, naših zemalja, našeg regiona, naše Evrope je veće od onoga što nas deli. Previše je u pitanju globalno, da bismo postali taoci plemenske unutrašnje politike", poručio je Rama.