Rama u UN: Generalna skupština nikada neće biti potpuna bez Kosova

Premijer Albanije Edi Rama za govornicom Generalne skupštine UN
Izvor: GazzetaExpress

Premijer Albanije Edi Rama zatražio je od Skupštine UN priznanje nezavisnosti Kosova i naglasio da Albanija podržava dijalog između Kosova i Srbije kao jedinu alternativu, prenosi Gazeta ekspres.

Prema rečima albanskog premijera, nova realnost na Zapadnom Balkanu postoji već 13 godina i svi bi trebalo da je prihvate.

"Generalna Skupština UN nikada neće biti potpuna bez jedne od država našeg regiona, Republike Kosovo. Čuli ste me više puta ovde kako pozivam na priznanje nezavisnosti Kosova. To nije opsesija, već poziv da se upoznaju nove stvarnosti u srcu Evrope, na Zapadnom Balkanu, gde je uz pomoć međunarodne zajednice stvorena nova država. Ovaj posao mora biti završen. Nezavisno, suvereno Kosovo je stvarnost koja traje već 13 godina i koja je donela mnogo mira u regionu, doprinela je odvajanju od gorke prošlosti. To je deo zajedničke budućnosti Zapadnog Balkana", rekao je Rama. 

Albanski premijer je naglasio da njegova zemlja podržava dijalog Kosova i Srbije koji se vodi posredstvom Evropske unije.

"Albanija podržava dijalog između Kosova i Srbije, to je jedina prilika za uzajamno priznanje između dve države. Govorim to s apsolutnim uverenjem, samo će razboritost, hrabrost i vizija konačno omogućiti Srbiji da ukloni teret iz prošlosti", rekao je Rama na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Aleksandar
25. Septembar 2021.
Rama - znaci nikad nece biti potpuna
Volkov
25. Septembar 2021.
Dobar vic.
Атаман
25. Septembar 2021.
Србија би требала да тужи шиптаре по основу резолуције УН 1514, да докаже да су они колонизовали Косово.
Lii
25. Septembar 2021.
Nema rezolucija 1514