Rama, Vučić i Zaev pred sastanak u Tirani: Zemlje regiona da se pridruže "Otvorenom Balkanu"

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev
Izvor: Reporteri

Premijer Albanije Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvali su u otvorenom pismu druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi “Otvoreni Balkan”, a EU da u potpunosti podrži tu inicijativu, prenosi Reporteri. 

U pismu trojice lidera koje je danas objavio Abcnews.al navodi se da je njihova vizija prevazilaženje društvenih, ekonomskih i trgovinskih barijera koje usporavaju ekonomski rast regiona kroz implementaciju četiri osnovne slobode EU.

Iako inicijativa "Otvoreni Balkan" do sada obuhvata samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, Rama, Vučić i Zaev ističu da je inicijativa bila i biće otvorena i za sve druge zemlje Zapadnog Balkana.

"Često optuživani da smo 'bure baruta' Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir. Otvoreni Balkan nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome", stoji u otvorenom pismu.

Naveli su da još jednom pozivaju sve svoje komšije da se okupe da svojim građanima ponude pogodnosti koje se nude građanima zemlja koje su se pridružile toj incicijativi.

"Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog od nas", poručili su u otvorenom pismu.

Rama, Vučić i Zaev su naveli da su neki evropski lideri i američka administracija već izrazili svoju podršku i da im na tome zahvaljuju.

"Sada se cela EU mora ujediniti i u potpunosti podržati Otvoreni Balkan i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost naše inicijative iz potrebe u akciju. Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost", stoji u otvorenom pismu.

Poručili su da je vreme da se sve nacije i narodi regiona udruže za bolju zajedničku budućnost, za budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve, budućnost koja prevazilazi sporove prošlosti i daje mladima nadu.