Rama: Zajedničko tržište na Zapadnom Balkanu za lakši pristup energentima

Edi Rama
Izvor: Albanianpost.com

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da se nada kako će biti stvoreno regionalno tržište energenata, kako bi zemlje Zapadnog Balkana imale lakši pristup energiji i investicijama u sektoru energetike, prenosi RTV.

"Ovo je bilo neophodno okupljanje u vreme rata, kada bombe padaju i pogađaju nekoga u Ukrajini, a energetska kriza i cene zbog rata pogađaju celu Evropu. Bez ikakve sumnje u ovim teškim vremenima, ono što smo ranije rekli kada smo započeli inicijativu "Otvoreni Balkan" i zalagali se za širu regionalnu saradnju, postaje sve očiglednije da moramo da regionalizujemo naša tržišta i da u energetici idemo izvan naših granica", rekao je Rama na regionalnoj konferenciji u Beogradu "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu".

Objasnio je da su lokalna tržišta zemalja Zapadnog Balkana mala i da, ako se zemlje pojedinačno budu bavile pitanjem energetike i nabavkom energenata, oni mogu biti samo skuplji.

"Ako bismo nastupali na regionalni način u energetici, možemo imati jednostavniji pristup finansijama i snažniji kontakt sa privatnim sektorom", istakao je Rama.

Zahvalio je vladama Srbije i Norveške što su omogućile da započnu razgovori sa ljudima koji imaju najbolja strukturna znanja u ovoj oblasti, Norvežanima.

Rama je izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni i da će imati uz sebe norveške prijatelje, kako bi zemlje Zapadnog Balkana napravile master plan za regionalno tržište i mapu puta za ulaganja u obnovljive izvore energije.