Rapajić: Odluke odbornika na severu o priključenju Asocijaciji kosovskih opština nemaju legitimitet

Aleksandar Rapajić
Izvor: Kosovo Online

Ulazak četiri opštine na severu Kosova u Asocijaciju kosovskih opština nema neki praktični značaj, kaže Aleksandar Rapajić iz nevladine organizacije "Centar za zastupanje demokratske kulture" (ACDC), ukazujući da je reč o političkoj odluci.

Rapajić za Kosovo onlajn ističe da na taj način te lokalne samouprave, u kojima više nema predstavnika Srba, žele da pokažu, i to više međunarodnoj zajednici, nego lokalu, da Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić žele da postanu deo Asocijacije kosovskih opština.

Skupština opština Severne Mitrovice podnela je 30. juna zahtev za pristupanje Asocijaciji kosovskih opština, a procedura je završena u avgustu i ona je postala član AKO 22. avgusta. Skupštine opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok takođe su pokrenule proceduru da postanu članice Asocijacije kosovskih opština.

To je otvorilo pitanje da li je učlanjenje lokalnih samouprava sa severa u Asocijaciju kosovskih opština još jedan način da se zaobiđe formiranje Zajednice srpskih opština na kojoj Srbi insistiraju punih deset godina i što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

Rapajić ukazuje da te odluke ovih skupština opština nemaju neki veliki legitimitet jer su odbornici zauzeli ta mesta nakon izbora koje su Srbi bojkotovali, a izlaznost je bila samo oko 3,5 odsto.

"I kod Asocijacije kosovskih opština imamo istu situaciju kao i svuda na Kosovu, a to je razlika između onoga što piše na papiru i onoga što se u praksi dešava", kaže Rapajić.

Kako pojašnjava, na papiru Asocijacija nudi mogućnost da opštine sarađuju između sebe, da prenose više nadležnosti sa više opština na jednu, da se dođe do neke međuopštinske saradnje, zajedničkih projekata.

"To je na papiru, a u praksi Asocijacija kosovskih opština nema neku naročitu moć, više služi kao jedno telo gde se predsednici opština okupljaju, diskutuju o nekim stvarima. U teoriji bi članstvo u Asocijaciji moglo da ima benefite za opštine i građane, ali i u praksi nema", kazao je Rapajić.