Rašić: Iskreno žalim što je patrijarh podlegao političkim uticajima

Nenad Rašić
Izvor: RTV Kim

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, povodom saopštenja SPC da će patrijarh Porfirije u Pećku patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, rekao da iskreno žali što je, kako je naveo, "u ovom slučaju i patrijarh podlegao političkim uticajima, sa bilo čije strane bili", prenosi N1.

„Izuzetno mi je žao da je takva politička konotacija stečena u bilo čemu što ide preko institucija, i moje iskreno žaljenje što je u ovom slučaju i patrijarh podlegao tim političkim uticajima, sa bilo čije strane bili, ne kažem da je to ičiji drugi politički uticaj, ali svakako sam smatrao da osoba njegove veličine koju ja iskreno, slušao sam ga na inauguraciji u Peći, bio sam stvarno oduševljen načinom na koji je rekao da mi Srbi i Albanci treba da budemo bliski, treba da budemo braća, shvatio sam to kao jednu izuzetnu poruku mira", rekao je Rašić.

Rašić je naglasio da je danas tokom posete premijeru Kurtiju, naglasio da je ta poruka patrijarha Porfirija bila jedna od najlepših koju je ikada čuo.

"Kad sam danas otišao kod premijera, baš sam to potencirao, da je patrijarh Porfirije poslao jednu od najlepših poruka koje sam ikada čuo od bilo kog sveštenog lica. I time je moja žalost veća, ali moje je da pokušam da uradim šta je na meni. Takođe, svako od nas nosi svoj krst, pa videće svako od nas da li će nam krst biti do kraja beo“, kazao je Rašić.

Nakon što je 26. decembra patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo, danas je iz Kabineta premijera stiglo saopštenje da se zabrana ukida na zahtev ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića.