Rašić: Kurti pokazuje netoleranciju prema realnoj situaciji na severu odbijanjem da produži rok za tablice

Nenad Rašić
Izvor: © Kosovo Online

Predsednik Demokratske partije za napredak Nenad Rašić smatra da je greška što kosovska vlada nije odložila rok za zamenu registarskih tablica jer će to imati posledice u međunarodnoj poziciji, prenosi Kljan Kosova.

Rašić je rekao da je to akcija koju nije očekivao i da Kurti ne pokazuje nikakvu toleranciju prema realnoj situaciji na severu.

"Umesto da stvarate prostor za dijalog, toleranciju i sprovođenje sporazuma, vi radite nešto što je Srbe sa severa još više izbacilo iz institucija Kosova i udaljilo od bilo kakvog dijaloga ili eventualnog dogovora", rekao je Rašić. 

Kako je naveo, odlaganje preregistracije donelo bi Kosovu veći prostor u dijalogu i saradnji, i blagi porast poverenja.

"Sušta suprotnost je odluka da se rok ne odlaže. Smatram da je to greška koja može imati mnogo posledica", rekao je Rašić. 

Rašić kaže da Srbi sa severa ne menjaju tablice jer, kako navodi, ne prihvataju institucije Kosova.

"Zašto ne prihvataju je duga priča. Da li to polazi od institucionalnog vakuma 1999. godine, sa drugim vladama koje su sklopile pogodbe, ali u svakom slučaju duga je priča zašto kosovski Srbi ne pristaju da promene tablice", rekao je on. 

Rašić je naveo da komunikacija premijera Kurtija i kosovskih Srba ne postoji.

"Od marta prošle godine do danas nema komunikacije i pozitivne volje da se uopšte razmišlja o razvoju i integraciji Srba. Kurtijeva poslednja odluka samo je kulminacija njegovih emocija za Srbe na Kosovu", rekao je Rašić.