Recaj: Strane se međusobno optužuju za neispunjavanje Briselskog sporazuma

Besfort Recaj
Izvor: Kosovo Online

Profesor na Katedri za međunarodno pravo na Univerzitetu u Prištini Besfort Recaj je, povodom 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, naveo da strane i danas "prebacuju loptu" jedna drugu za sve ono što nije ispunjeno.

"Govorimo o situaciji koja je, na neki način, izgubljen put u procesu, društvene promene zavise od političkih elita na Kosovu kao i političkih promena u Srbiji", istakao je Recaj.

To što strane "prebacuju loptu na drugu stranu", smatra Recaj, ima spiralni efekat, jer utiče na poverenje među učesnicima dijaloga.

"Jer ako nemamo ispunjene prethodno preuzete obaveze, kako se možemo dogovoriti i verovati jedni drugima za neke nove dogovore. Tako da mislim da se učesnici u dijalogu na neki način vrte u krug bez jasnog puta kako da iz te situacije izađu", dodao je Recaj. 

U tom kontekstu, kaže Recaj, javnost je zbunjena i po pitanju novog Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

"Zato smo i kada su u pitanju Brisleski sporazum i Ohridski aneks veoma zbunjeni, ne time šta su dogovorene obaveze, već načinom na koji su učensici u dijalogu obećali da ispune preuzete obaveze i uslove koji su deo usmenog dogovora. Od obe strane je traženo potpsivanje sporazuma, jedna strana je rekla mi prihvatamo sporazum, ali ne želimo da potpišemo, dok je druga strana rekla ako nema potpisa onda taj sporazum nema legitimitet i to je stvorilo konfuziju u procesu", zaključio je Recaj.