Rečica: Vlada odustajanjem od zahteva za Interpol krši Ustav i suverenitet Kosova

Eljmi Rečica DPK
Izvor: Reporteri

Poslanik DPK Eljmi Rečica izjavio je danas da je Vlada otkazala zahtev za članstvo Kosova u Interpolu, i da to predstavlja kršenje Ustava, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, u izveštaju pred parlamentarnim Odborom za bezbednost i odbranu je to saopštio, a Rečica ističe da takva odluka, pored toga što predstavlja kršenje Ustava Kosova, istovremeno manifestuje i suspenziju njenog međunarodnog subjektiviteta.

On smatra da je članstvo Kosova u svetskoj policijskoj porodici veliki izazov za kosovsku policiju i za sigurnost građana, jer to omogućava međunarodnu policijsku saradnju, borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma.

"Nemogućnost kosovske policije da pristupi međunarodnim informacijama koje su veoma važne za identifikaciju osumnjičenih, značajno šteti efikasnosti policije. DPK je zabrinut zbog varljivog diskursa ove vlade, čija je posledica slabljenje međunarodnog subjektiviteta Kosova i ograničen pristup međunarodnim informacijama u oblasti bezbednosti. Oni koji svakodnevno govore o suverenitetu zemlje, isti su oni koji suspenduju suverenitet države", rekao je Rečica.

On je podsetio da je u februaru 2020. godine bivši ministar spoljnih poslova i dijaspore Gljauk Konjufca izjavio da će zahtev za članstvo u Interpolu biti podnet 2021. godine kada će Generalna skupština biti održana u Turskoj.

"Oni krše ovo javno obećanje Pokreta Samoopredeljenje. U stvari, to je ono što karakteriše Pokret Samoopredeljenje. Prevara, manipulacija, licemerje i demagogija“, rekao je Rečica.